Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2020

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε κοντά στο να βρεθεί κοινό έδαφος επιστροφής των θεσμών

Στις 20:30 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε το μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, που είχε σκοπό να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δείτε την γραπτή δήλωση Ντάισελμπλουμ

Today the Greek minister of Finance, the institutions (European Commission, ECB, ESM and IMF) and I had a constructive meeting on the state of play of the second review

There is a clear understanding that a timely finalisation of the second review is in everybody’s interest

We made substantial progress today and are close to common ground for the mission to return to Athens the coming week

We will take stock of the further progress of the second review during the next Eurogroup

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Νωρίτερα, από την ελληνική πλευρά κρατούσαν «μικρό καλάθι» αναφορικά με τις πιθανότητες μίας θετικής εξέλιξης σήμερα, αποτιμώντας ως «καλό νέο» το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι, για να συζητήσουν.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, το Reuters μετέδιδε ότι οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.).

Πηγές των Βρυξελλών δήλωσαν στο protothema.gr ότι συζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν από την Βουλή τώρα​,​ αλλά θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση ε​σ​τιάζει στο ύψος μέτρων και ότι ίσως ​συζητηθεί​ και δεύτερη λίστα με εφεδρικά μέτρα, που δεν θα περάσουν ​τώρα ​από την Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ​εμφανίζεται ​να είναι πιο σκληρό​ ​στις αξιώσεις του, ενώ στο πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί τ​ώ​ρα, έχει και το αφορολόγητο και τις συντάξεις.