Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει και το σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα

Έλεγχοι στην ροή κεφαλαίων αν δεν βρεθεί συμφωνία

daisenblum-1

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του χρέους της Κύπρου δεν είναι απίθανο να επιλεχθεί και για την Ελλάδα, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, σε περίπτωση που δεν βρεθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές έως τον Ιούλιο.

Σε αυτό αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR.

Υπογράμμισε πως το γεγονός ότι μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα δεν σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη και πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποδεχτούν άκαρπες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν μίλησε συγκεκριμένα για ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το κοινό νόμισμα, και αρκέστηκε στο να επαναβεβαιώσει την προσωπική «πολιτική βούλησή» του να διασφαλίσει την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε πως οι μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές ανήκουν στο παρελθόν.

Επισήμανε ωστόσο πως πλέον οι προκλήσεις οι κύριες προκλήσεις είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού, και σταθεροποιηθεί η εικόνα των φόρων και των εισροών και να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις.

Προειδοποίησε πάντως πως η πίεση που δέχεται η ρευστότητα της Ελλάδας αυξάνεται με κάθε μέρα που περνά, προσθέτοντας πως οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την προειδοποίηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε πως σε περίπτωση που η Αθήνα ανοίξει τα σύνορα και επιτρέψει μαζική είσοδο μεταναστών στην ευρωζώνη τότε θα βγει από τη Ζώνη Σέγκεν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By