Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Nusret: Ο σέξι χασάπης που τρελαίνει το Instagram και τους celebrities

Ο Τούρκος χασάπης Nusret Gökçe ή «Salt Bae» («Μωρό του αλατιού»), που έγινε viral χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο που αλατίζει το κρέας, μαγείρεψε για τους Μαχητές του Survivor και έκλεψε τις εντυπώσεις.

Μαχητές και Διάσημοι, λίγο πριν ξεκινήσουν τα αγωνίσματα της Κυριακής (7/5), δεν περίμεναν με τίποτα αυτό το έπαθλο φαγητού. Για τους νικητές θα μαγείρευε ο Τούρκος χασάπης και ιδιοκτήτης της αλυσίδας steakhouse Nusr-et στην Τουρκία και στο Ντουμπάι, Nusret Gökçe. Ή «Salt Bae» («Μωρό του αλατιού»), όπως τον αποκαλεί πλέον ο κόσμος.

Ο Nusret είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ψήστη. Οι αναρτήσεις του στα social media γίνονται viral –το τελευταίο του βίντεο στο YouTube είχε 8,6 εκατομμύρια views– και στο Instagram έχει 6,8 εκατομμύριαfollowers. Πρόσφατα ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ Danny Welbeck πανηγύρισε τα δύο γκολ που πέτυχε για την ομάδα του με το χαρακτηριστικό τρόπο που ο Nurset αλατίζει το κρέας, ενώ η Rihannaκαι ο Ben Affleck έχουν συλληφθεί από τους παπαρατσικούς φακούς να κυκλοφορούν με μπλουζάκια που απεικονίζουν τον Nurset και τη διάσημη, πλέον, κίνησή του. Ο Leonardo DiCaprio, ο τενίστας RogerFederer, ο Antonio Banderas και ο ποδοσφαιριστής Mesut Özil έχουν απολαύσει τις δημιουργίες του στο Ντουμπάι, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο δημοφιλής παρουσιαστής της βρετανικής κωμικής εκπομπής The Late Late Show, James Corden, έκανε χιουμοριστική αναφορά στον Nurset λέγοντας ότι κάνει τα πιο εκπληκτικά βίντεο και επαινώντας παράλληλα τον επιδέξιο τρόπο που διαχειρίζεται το κρέας.

Την ίδια στιγμή στο Facebook δημιουργήθηκαν αρχεία κινούμενης εικόνας (gif) και εικόνες (emojis) που παραπέμπουν στην κίνησή του. Στην Αυστραλία ένα τεράστιο γκράφιτι είναι αφιερωμένο σε εκείνον, ενώ ο περίφημος pastry chef του El Celler de can Roca στην Ισπανία τον «αντιγράφει» σε σχετικό βίντεο.

Ποιος είναι, όμως, ο «Salt Bae», που ψήνει με μαύρα γυαλιά ηλίου, σφιχτή αλογοουρά, κολλητά μπλουζάκια και ετοιμάζεται να ανοίξει εστιατόρια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ενώ γνωρίζει ελάχιστα αγγλικά;

rouset people 205 (10)

O chef που έγινε viral

Ωστόσο, ήταν τα social media που εκτόξευσαν την επιτυχία και την αναγνωρισιμότητά του. Στις 7 Ιανουαρίου ένα βίντεο που τον απεικονίζει να ψήνει ένα φιλέτο μέσα σε 48 ώρες αποκτά 2,4 εκατομμύριαviews. Ταυτόχρονα έγινε hashtag στο Twitter #SaltBae. Ο λόγος δεν ήταν μόνο τα επιδέξια κοψίματά του ή η εκκεντρική εμφάνισή του –φοράει μαύρα γυαλιά, κολλητό T-shirt, μαύρο γιλέκο–, αλλά ο τρόπος που ρίχνει το αλάτι: με τα δάχτυλα να τρίβουν το καρύκευμα ενώ εκείνο πέφτει στο εσωτερικό του βραχίονα του πριν προσγειωθεί στο καλοψημένο κρέας. Ο «Salt Bae», το «μωρό του αλατιού» είχε γεννηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «Bae» δεν είναι κάποια σύντμηση του «Baby» (μωρό) αλλά ένα ακρωνύμιο, που σημαίνει «salt “before anyone else”», το αλάτι πριν από όλα δηλαδή.

Επίσης, αρνείται ότι ο χαρακτηριστικός τρόπος αλατίσματος του κρέατος προέκυψε χάριν εντυπωσιασμού αλλά υποστηρίζει ότι έγινε τυχαία: «Δεν είναι η υπογραφή μου, σκεφτείτε το σαν την τελική πινελιά σε έναν πίνακα. Είναι η τελευταία λεπτομέρεια πριν σερβιριστεί το κρέας».

rouset people 205 (6)

Τα εστιατόρια

Ο Nusret Gökçe, πλέον, εκμεταλλεύεται την απίστευτη απήχηση που έχει στο κοινό επεκτείνοντας την αλυσίδα των εστιατορίων του. Έχει, ήδη, επτά – ανάμεσά τους ένα στο Four Seasons Resort στο Ντουμπάι, στην Jumeirah Beach, και ένα στο The Galleria Mall, στο Al Maryah Island του Abu Dhabi, δύο από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο.

Το 2015 για το εστιατόριό του στη hip περιοχή της Κωνσταντινούπολης, την Μπεσίκτας, οι New York Times έγραψαν ένα διθύραμβο. Αν και ο δημοσιογράφος κατέληξε, ενώ είχε κάνει κράτηση, να περιμένει μία ώρα για να καθίσει στο τραπέζι του, η αναμονή δεν άξιζε απλά τον κόπο… «Ήταν σαν θεατρική παράσταση. Η ανοιχτή κουζίνα σού επιτρέπει να βλέπεις τον Nusret και τους συνεργάτες του επί το έργον: να κόβουν, να αλατίζουν, να βάζουν φωτιές, να γυρνάνε σαν ακροβάτες τα κρέατα. Όλα στο εστιατόριό του, από τους σερβιτόρους –όλοι άντρες, με τιράντες και τα χαρακτηριστικά λεπτά μουστάκια– μέχρι το φαγητό. ήταν για εμένα μια από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες της ζωής μου».

Στα μελλοντικά του πλάνα, όπως αποκάλυψε στην τουρκική Hürriyet Daily News, είναι να «γίνει ο καλύτερος χασάπης του κόσμου», με νέα εστιατόρια στο Ριάντ και στη Μύκονο –όπως είπε στο ελληνικό Survivor–, ενώ σύντομα θα ανοίξει εστιατόρια στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου, σε ένα απολύτως απαιτητικό και φυσικά πιο ευρύ κοινό, φιλοδοξεί να αποδείξει ότι είναι πολύ περισσότερα από μια διαδικτυακή περσόνα.

By