Παρασκευή, 10 Απριλίου, 2020

Έξω δεν πάμε καλά…

Στην Κουμουνδούρου είναι κάτι περισσότερο από οχλημένοι από την πολιτική απομόνωση που επιφυλάσσουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον ΣΥΡΙΖΑ

ÁËÅÎÇÓ ÔÓÉÐÑÁÓ 3ï ÖÅÓÔÉÂÁË ÍÅÏËÁÉÁ ÓÕÑÉÆÁ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÐÑÏÅÄÑÏÓ

Σκηνικό τρόμου ανάλογο με το 2012 βλέπουν να στήνεται στην Κουμουνδούρου και επιχειρούν από τώρα να επιστρέψει μπούμερανγκ στην Κυβέρνηση.

Έξω πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πάει καλά.

Το ταξίδι των Γ. Σταθάκη και Γ. Μηλιού στο Λονδίνο, ήταν μάλλον φιάσκο. Επικοινωνιακά τουλάχιστον, σίγουρα καθώς τα reports που εστάλησαν από τους συνομιλητές του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ καθόλου κολακευτικά δεν ήταν για τη στρατηγική της Κουμουνδούρου.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις της Κομισιόν και του J. Claude Juncker, με τις οποίες, ξεκαθαρίστηκε επαρκώς πως οι τωρινές τουλάχιστον δυνάμεις της Ε.Ε, μάλλον δεν εκτιμούν ιδιαιτέρως τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και σίγουρα δεν πείθονται από το πρόγραμμά του.

Το κερασάκι στην τούρτα, ήταν το απόλυτο …σνομπάρισμα του Pierre Moscovisci. Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αθήνα όπου θα επιδοθεί σε μπαράζ συναντήσεων. Θα συνομιλήσει με τον Αντώνη Σαμαρά, υπουργούς, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτός από τον… Αλέξη Τσίπρα.

Απομόνωση

Στην Κουμουνδούρου, είναι κάτι περισσότερο από οχλημένοι από την πολιτική απομόνωση που επιφυλάσσουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γεγονός ωστόσο που θα επιχειρήσουν να του δώσουν θετικό πρόσημο.

Ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη όπου συμμετείχε σε περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματός του, επιτέθηκε δριμύτατα στα «κέντρα» των Βρυξελλών «προειδοποιώντας» ότι νέοι «εκβιασμοί», δεν θα περάσουν.

Στον 7ο της Κουμουνδούρου υπάρχει άλλωστε διάχυτη η εκτίμηση ότι οι επιθέσεις κοινοτικών αξιωματούχων που ταυτίζονται με τις πολιτικές της Γερμανίας, λειτουργού σαν …αέρας στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ καθότι ερεθίζουν τα ανακλαστικά των πολιτών.

Από το τελευταίο «κύμα» δημοσκοπήσεων πάντως, δεν προκύπτει «απογείωση» του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, η ψαλίδα με τη Ν.Δ φαίνεται πως κλείνει.

Το βέβαιον είναι πως στην Κουμουνδούρου , την καλοσύνη των ξένων προς την Κυβέρνηση θα προσπαθήσουν , προϊόντος του χρόνου να τη μετατρέψουν σε απόδειξη «υποτέλειας» των Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ στους…δυνάστες εταίρους.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήδη σχολίασε αρκούντως επιθετικά τις δηλώσεις του J. C.Juncker, ζητώντας εμμέσως και την παραίτησή του.

«Ο κ.Γιούνκερ δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμπεριφέρεται ως σύγχρονος Πιουριφόυ. Αν τολμούσε ποτέ να κάνει παρόμοια παρέμβαση πριν από εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γερμανία, δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε 24 ώρες. Η καταγγελία τέτοιων ωμών παρεμβάσεων είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και δημοκρατίας».

Διλήμματα

Ούτε στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι -εντυπωσιακά- καλύτερα. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και δεν εκλεγεί τελικώς πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν:

1. Αντιδράσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων από τους διαφωνούντες με τον Α. Τσίπρα («λαφαζάνηδες», «58» κλπ). Η διαφαινόμενη σύμπραξη με τον Φώτη Κουβέλη δε θα περάσει αβρόχοις ποσί από την εσωκομματική αντιπολίτευση

2. Συγκεκριμένες καιι συνεκτικές απαντήσεις στο ερώτημα: Πόθεν θα βρείτε χρηματοδότηση για τις υποχρεώσεις της χώρας από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο

3. Ο Α. Τσίπρας επιμένει έως και σήμερα που γνωρίζει ότι τα χρήματα του ΤΧΣ είναι δεσμευμένα και μη διαθέσιμα, να επικαλείται το «μαξιλάρι» του ως δεξαμενή χρηματοδότησης εξαγγελιών, όπως η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και η ίδρυση επενδυτικής Τράπεζας.

Της Νίκης Ζορμπά

Πηγή: capital.gr

By