Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο ευγενής «τζογαδόρος»: Πώς ο Μακρόν άλλαξε τη γαλλική πολιτική

Οι γάλλοι ψηφοφόροι ξανά στις κάλπες για το β” γύρο των προεδρικών εκλογών. Φαβορί ο Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. τα προβλήματα της επόμενης μέρας.

Πριν από τρία χρόνια, ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Σήμερα απέχει μόλις μερικές ημέρες από το Ελιζέ. O λόγος για τον Εμανουέλ Μακρόν και την εντυπωσιακή του άνοδο στη γαλλική πολιτική σκηνή. Όταν τον Αυγουστο του 2016 παρατείτο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δημιουργώντας το κίνημα En Marche! αναλάμβανε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Τόσο μεγάλο που ορισμένοι μιλούσαν για μια καταδικασμένη εκ των προτέρων υποψηφιότητα. Και όμως ο Μακρόν όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών αλλά και ουσιαστικά να αλλάξει την ίδια τη διάρθρωση της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Αρκεί κανείς να σκεφτεί το ποσοστό που έλαβαν τα δύο μεγάλα κόμματα στη Γαλλία, που δεν κατάφεραν καν να περάσουν στο δεύτερο γύρο. Εν ολίγοις, το ρίσκο του βγήκε. Ίσως για αυτό και ο  Economist έσπευσε να τον χαρακτηρίσει ως έναν “ευτυχή τζογαδόρος”.

Οι δημοσκοπήσεις και ο δεύτερος γύρος

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Μακρόν δείχνει να κερδίζει εύκολα τη μάχη απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της εταιρείας Odoxa ο κεντρώος ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με ποσοστό 59%, έχει δηλαδή απολέσει τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου.

Η σφυγμομέτρηση αυτή διενεργήθηκε το διήμερο 26-27 Απριλίου και δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Δείχνει επίσης ότι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, έχει ανεβάσει το ποσοστό της κατά τέσσερις μονάδες και φτάνει στο 41%.

Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ηττημένου του πρώτου γύρου Ζαν-Λικ Μελανσόν, του υποψηφίου της αριστεράς, θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Το ίδιο θα πράξουν και οι μισοί από τους ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τον Φρανσουά Φιγιόν. Πάνω από το 40% των ψηφοφόρων του Μελανσόν δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο υπέρ κανενός υποψηφίου.

Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του Μακρόν

Με την νίκη του στον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν ως ανεξάρτητος και κεντρώος υποψήφιος, κατάφερε να θέσει στο περιθώριο τους υποψηφίους των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, τους κεντροδεξιούς ρεπουμπλικάνους και τους Σοσιαλιστές από τους οποίους και ο ίδιος προέρχεται, εξασφαλίζοντας μάλιστα ένα ποσοστό όσο αυτοί οι δυο αντίπαλοί του μαζί.

Ωστόσο αυτό που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κατόρθωμα για τον 40χρονο πρώην υπουργό Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ είναι το γεγονός ότι το ποσοστό του Α’ γύρου ήταν το χαμηλότερο που έχει επιτύχει υποψήφιος πρόεδρος σε εκλογές από το 2002. Ο φιλο-ευρωπαϊστης πολιτικός που θέλει στενότερες σχέσεις με τη Γερμανία – αλλά δεν είναι το σκυλάκι της Μέρκελ όπως η ίδια η καγκελάριος δήλωσε την Παρασκευή – κατάφερε να πάρει υψηλά ποσοστά σε σχέση με την Μαρίν Λεπέν σε πόλεις – κλειδια, όπως το Παρίσι η Ρεν, το Μπορντό και η Λυών, παίρνοντας υποστήριξη από ψηφοφόρους όλων των ηλικιών.

Πρόεδρος σε θολό τοπίο εν όψει νέων εκλογών

Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν αναμένεται να βρεθεί να κυβερνά μια χώρα με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μετά την αποτυχημένη 5ετία του Φρανσουά Ολάντ, με την ισλαμική τρομοκρατία να αποτελεί μια διαρκή απειλή και με την Μαρίν Λεπέν, νικημένη μεν αλλά πολύ ισχυρή. Για σχεδόν δύο μήνες θα είναι ένας πρόεδρος χωρίς κοινοβουλευτική υποστήριξη καθώς στη γαλλική εθνοσυνέλευση το κόμμα του “Ενωση για την Ανανέωση της Πολιτικής Ζωής” δεν εκπροσωπείται.

Κάποια στελέχη του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν εκφράζουν την εκτίμηση ότι στελέχη της κεντροδεξιάς αλλά και σοσιαλιστές πολιτικοί είναι έτοιμοι να αποσκιρτήσουν στον νέο κεντρώο σχηματισμό. Συμφωνα με τον Economist, ένας από αυτούς είναι ο κεντροδεξιός Bruno Le Maire, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να εργαστεί με τον Μακρόν αν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Η Λεπέν στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Πάντως, αναλυτές θεωρούν ότι τα δυο κυρίαρχα κόμματα, δεν έχουν κανέναν λόγο να τον στηρίξουν προς το παρόν, καθώς στις 11 Ιουνίου θα πρέπει αναμετρηθούν στις εκλογές για την νέα βουλή και έως τότε θα πρέπει να έχουν βρει τα δικά τους αφηγήματα προκειμένου να αποκαταστήσουν την ζημιά που υπέστησαν στον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα επιτελεία των κομμάτων εκτιμούν ότι αν πετύχουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις κάλπες του Ιουνίου, αυτό θα τους δώσει την δυνατότητα μετεκλογικά να διαπραγματευτούν με τον 40χρονο πρόεδρο. Κάποιοι που τάσσονται κατά μιας ευρείας υποστήριξης στον Μακρόν είναι ακόμη πιο εχθρικοί, όπως ο Laurent Wauquiez ο οποίος προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν πρέπει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

By