Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

Ο πρέσβης των Η.Π.Α. ανησυχεί για ατύχημα στο Αιγαίο

Την ανησυχία του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ένταση στο Αιγαίο εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Οπως παραδέχθηκε, αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, «ανησυχεί για ατυχήματα», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης. Παράλληλα, επισήμανε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και η πρεσβεία στην Αγκυρα».

Σχετικά με την διαπραγμάτευση αλλά και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ως προς το ζήτημα του Ταμείου.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.