Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Ο Σόιμπλε «δίνει μάχη» για κεφαλαιακούς ελέγχους

Σκληρή στάση και από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

soimple

Σύμφωνα με τους Financial Times, που αποκαλύπτουν το δραματικό παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών σήμερα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έδωσε μάχη για να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ιρλανδός, Μάικλ Νούναν πρωτοστάτησαν σε αυτό, καθώς μαζί με άλλους ομολόγους τους επέμειναν ότι πρέπει να επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα, ή να μειωθεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Ατομα που μετείχαν στο Eurogroup ανέφεραν επίσης ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ιδιαίτερα σκληρή, αναφέροντας ότι το ελληνικό πλάνο δεν πάει αρκετά μακριά.

«Οι Σόιμπλε και Νούναν υποστήριξαν σθεναρά να μπουν όρια στο ποσό του ELA που εγκρίνει η ΕΚΤ, εκτός αν επιβληθούν capital controls. Ομως δεν λήφθηκε απόφαση για το αν είναι αναγκαία η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντέδρασαν λέγοντας ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να εμπλέκονται στη νομισματική πολιτική», αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε αυτή την πίεση ότι τέτοιοι έλεγχοι θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, η οποία παραμένει η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία επιβλήθηκαν capital controls.

«Δεν είμαστε ένα νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

By