Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

Ο Τσίπρας διαλέγει συμμάχους

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Στρασβούργο ήρθε αντιμέτωπος με την ακατάσχετη προεκλογική παροχολογία και την μετεκλογική κομματικοποίηση του κράτους

tsipras

 

Ο χρόνος στη κλεψύδρα τελειώνει και η διελκυστίνδα μεταξύ ευρωπαϊστών  και δραχμολάγνων λήγει τη Κυριακή το βράδυ.

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως πληροφορούμαστε έχει διαρρεύσει πως έχει μετανιώσει για το δημοψήφισμα, καθώς μπορεί να κέρδισε πολιτικό κεφάλαιο ο ίδιος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά όπως όλα έδειξαν τις τελευταίες ημέρες, αυτό ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι  στις σχέσεις του με τους δανειστές.

Αυτό έγινε ακόμα πιο σαφές μετά κι από τις δηλώσεις των ομολόγων του, αλλά κυρίως από την εμπειρία που είχε στο Στρασβούργο. Εκεί δηλαδή που ήρθε αντιμέτωπος με την ακατάσχετη προεκλογική παροχολογία και την μετεκλογική κομματικοποίηση του κράτους.

Ο πρωθυπουργός δείχνει ότι κάνει εδώ και λίγες ημέρες κινήσεις για να υπάρξει συμφωνία. Έδιωξε τον άνθρωπο που μας  βύθισε μακροοικονομικά και πολιτικά στη δημιουργική ασάφεια, παραδέχτηκε τα λάθη του τους τελευταίους μήνες και έκατσε στο ίδιο τραπέζι με την αντιπολίτευση.

Περνάει όμως η πρόταση των δανειστών;

Η παραμονή της χώρας στο στενό πυρήνα της ευρωζώνης περνάει μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με τους συντρόφους του. Θα έρθει αντιμέτωπος με τον Λαπαβίτσα που ζητάει δραχμή και δελτία τροφίμων. Θα έρθει όμως αντιμέτωπος και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που λέει πως δεν θα ψηφίσει και κάνει λόγο για προτάσεις που θα μετατρέψουν τη χώρα σε μνημονιακά κρεματόρια. Θα έρθει αντιμέτωπος με την πραγματική ΡΗΞΗ που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και αρκετό καιρό και όχι με αυτή που ήθελε να κάνει και έφερε κλειστές τράπεζες και ουρές ντροπής στα atm.

Ποιες είναι όμως οι επιλογές του Τσίπρα;

Σε αυτό το σταυροδρόμι ο πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές, να πέσει δημοσκοπικά το κόμμα του, θυσιάζοντας την αριστερή πλατφόρμα και έτσι να σωθεί η χώρα ή να την κρατήσει ζωντανή, συνεργαζόμενος με όσους έβριζε και λοιδορούσε τόσα χρόνια.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παντού κάνουν λόγο για πόλεμο  και η Αυγή καλεί τον κόσμο σε ηρωικό ΌΧΙ τη Κυριακή. Προσωπικά δε νομίζω πως ο πρωθυπουργός θα κάνει το σωστό, γιατί πολύ απλά πότε του στο παρελθόν δε το έκανε.

 Έβαζε τις πολιτικές μωροφιλοδοξίες λαϊκιστών και ψεκασμένων εθνοσοσιαλιστών πάνω από το κάλο της χώρας του. Όπως έκανε και με το δημοψήφισμα, που διχαστήκαμε στο εσωτερικό και γελοιοποιηθήκαμε διεθνώς για κάτι που δεν ίσχυε, προκειμένου να μην διαρραγεί το κυβερνητικό μέτωπο. Ένα μέτωπο που δεν έφερε μέχρι σήμερα ούτε μία αξιόπιστη πρόταση για λύση στο πρόβλημα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει όμως την ευκαιρία του να αποδείξει ποιος θα είναι ο ρόλος του σε αυτόν τον πόλεμο. Ένα πόλεμο που εκείνος μπήκε με νεροπίστολα όταν οι άλλοι είχαν πυρηνικά. Μα πάνω από όλα έχει ευθύνες απέναντι σε όλους μας να διαλέξει τους σωστούς συμμάχους εντός και εκτός χώρας και να τελειώσει εδώ αυτό το επικοινωνιακό και υποκριτικό γαϊτανάκι χρεωπιστωτικής δήθεν αξιοπρέπειας.

Τη Κυριακή το βράδυ θα ξέρουμε αν ήταν με το ευρώ από την αρχή ή απλά ήταν ένας πιο όμορφος Λαφαζάνης…