Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

Ο Τσίπρας καλεί το Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ΔΝΤ

«Πρέπει να πάρεις θέση για το ΔΝΤ και να αποφασίσεις με ποιους είσαι» είπε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους

tsip mits2

Κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε το συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με αιχμές το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό και τους διορισμούς «ημετέρων» από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η συνάντηση, που είχε διάρκεια μικρότερη από μιάμιση ώρα, «σημαδεύτηκε» από τον «πόλεμο» ανακοινώσεων που προηγήθηκε, με αφορμή τους κομματικούς διορισμούς της κυβέρνησης στο Δημόσιο, αλλά και από τον «πόλεμο» διαρροών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το ραντεβού των δύο ανδρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ακριβώς στις 15:00. Στην είσοδο τον υποδέχτηκε ο Νίκος Παππάς. Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τους κ.κ. Κουμουτσάκο, Λαζαρίδη και Μπεκίρη.

Στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, αλλά και ειλικρινούς ενημέρωσης για τα προβλήματα της χώρας.

«Η παρουσία σου κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να τονίσει καόπιν: «Ανά πάσα στιγμή θα είμαι διαθέσιμος να σου παράσχω ενδελεχή και πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική δυνατότητα επικοινωνίας» προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση και ότι προσβλέπει σε μια ειλικρινή συζήτηση. «Είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά και θα εξακολουθούμε να διαφωνούμε σε πολλά. Έχω έντονη ανησυχία για πολλά ζητήματα που θα συζητήσουμε» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Από κει και πέρα οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί. Η ίδια η πολιτική αντιπαράθεση είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολιτισμένη και σε επίπεδο Βουλής, αλλά και σε επίπεδο του γενικότερου πολιτικού διαλόγου».

Κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα όπως το ασφαλιστικό, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, το ΕΣΡ, τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είπε στον αρχηγό του κόμματος της αξιωτικής αντιπολίτευσης: «Περιμένουμε να διατυπωθεί η θέση της ΝΔ».

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, από την κυβέρνηση σημειώνουν πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να πάρουν θέση για την στάση των δανειστών και για όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση με διαρροές.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι θα περίμεναν καλύτερα αντανακλαστικά από τη ΝΔ, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος στον τομέα αυτό στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Για το ΕΣΡ παραπέμπουν σε σχετική δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη και τονίζουν ότι η κυβέρνηση δίνει το χρόνο που χρειάζεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να προσέλθει το βράδυ στη Διάσκεψη των Προέδρων, στη Βουλή, και να ξεκαθαρίσει την στάση της. «Το βράδυ υπάρχει δυνατότητα για συναίνεση» λένε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες.

Η συνάντηση, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16:30 (κράτησε λιγότερο από μιάμιση ώρα) πραγματοποιήθηκε σε κλίμα σύγκρουσης -και αυτό, γιατί σήμερα το πρωί έχουν προηγηθεί σκληρές ανακοινώσεις από κυβέρνηση και ΝΔ με αφορμή τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος σήμερα μίλησε για «έφοδο κατάληψης τους Κράτους». «Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας» τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία επιμένει «στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By