Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Β. Μεϊμαράκης ζητάει να είναι πρόεδρος ως την άνοιξη του 2016

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το τι γίνεται με τη θέση του προέδρου, του μεταβατικού αλλά και του καταστατικά εκλεγμένου

meimarakis

Η προχθεσινή συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΕΡΤ, στην οποία επιβεβαίωσε την πρόθεση του να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ως το 2016, έθεσε σε κίνηση τον κομματικό μηχανισμό και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο κ. Μεϊμαράκης, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι στην Πολιτική Επιτροπή της Παρασκευής θα ζητήσει την εξουσιοδότηση του σώματος, προκειμένου να λειτουργήσει ως πρόεδρος πλήρους ευθύνης και αρμοδιοτήτων για την κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί, η οποία περιλαμβάνει το πακέτο των προαπαιτουμένων, το νέο μνημόνιο και, κατά πάσα πιθανότητα, πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου 2015.

Ψήφο εμπιστοσύνης ως την άνοιξη 2016

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ως πρόεδρος έως το τακτικό συνέδριο της ΝΔ που είναι προγραμματισμένο για την άνοιξη του 2016.

Αν η πρότασή του δεν γίνει αποδεκτή, φέρεται αποφασισμένος να αναγγείλει την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ την Κυριακή 30 Αυγούστου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν ο κ. Μεϊμαράκης λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση και παραμείνει πρόεδρος για έναν ακόμη χρόνο, σκέπτεται να προτείνει την εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι από ανοιχτή διαδικασία, χωρίς να αποκλείει να είναι και ο ίδιος υποψήφιος.

Σαμαράς, Καραμανλής υπέρ Μεϊμαράκη

Την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ για έναν τουλάχιστον χρόνο στηρίζουν τόσο ο απελθών πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς όσο και η καραμανλική πτέρυγα του κόμματος.

Οι αντιδράσεις είναι ωστόσο ισχυρές από πολλές πλευρές. Ο Μάκης Βορίδης επέμεινε (Βήμα FM) στην ανάγκη άμεσης εκλογής προέδρου, ακόμη και εντός Αυγούστου, ενώ στην ίδια γραμμή είναι, πλην του Αδωνι Γεωργιάδη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αλλαγή των όρων εκλογής προέδρου και προκρίνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών το προσεχές δίμηνο. Ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός ολίγων μηνών και με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία επιδιώκει, κατά πληροφορίες, και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ασυγκράτητος ο Τατούλης 

Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο, οι συναντήσεις μεταξύ στελεχών είναι συνεχείς, ενώ αίφνης ανέκυψε και θέμα ιδεολογικού προσδιορισμού.

Η εκλογή του προέδρου της ΝΔ πρέπει να γίνει από το λαό, επισημαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, «μακριά από ψευτομαγκιές και δαχτυλίδια εξουσίας».

Ο κ. Τατούλης επικρίνει τον πρόεδρο του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη, με αφορμή τη χθεσινή του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, υπογραμμίζοντας ότι «ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατέθεσε χθες το όραμα του για τον ενταφιασμό της ελπίδας ενός ολόκληρου λαού».

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Τατούλης επισημαίνει ότι «σε μια εποχή που η κοινωνία απενοχοποιημένη διεκδικεί την συμμετοχή της στην λήψη των αποφάσεων, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με περισσό κουτσαβακισμό προσέβαλε τους ψηφοφόρους της ΝΔ και τον τέως πρόεδρο του κόμματος, χαρακτηρίζοντας ως «αγοραία» την ψήφο τους, με την οποία μάλιστα αναδείχτηκε ο προηγούμενος ηγέτης της παράταξης, επιδιώκοντας να οδηγήσει την ΝΔ σε μια σκοτεινή περίοδο κυριαρχίας των μηχανισμών».

Η διαδικασία εκλογής προέδρου στην ΝΔ, μετά το δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα μας πριν από λίγες μέρες, μπορεί να γίνει μόνο από το λαό – υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

«Ο άδολος και ακομμάτιστος πατριωτισμός που αναζητά διέξοδο, κάθε φορά που δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τις επιλογές τους, είναι η ατζέντα της επόμενης ημέρας για την επιλογή του επικεφαλής της ΝΔ. Μακριά από ψευτομαγκιές και δαχτυλίδια της εξουσίας.

»Μακριά από συναλλαγές και καθεστωτικού τύπου μεθοδολογίες συντήρησης και αποξένωσης των πολιτών, το τρίπτυχο αυτό μπορεί να θωρακίσει ένα νέο ενωτικό μέτωπο στην κεντροδεξιά».

Τέλος, ο κ. Τατούλης υποστηρίζει πως ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση με κυβερνητικό πλάνο και ορίζοντα – και τονίζει πως, «η ΝΔ πρέπει να γίνει ο οδηγός της προσπάθειας αυτής και όχι ένα υπηρεσιακό κόμμα με υπηρεσιακό αρχηγό δεκανίκι.

Πόλεμος για τον μεσαίο χώρο

»Η ΝΔ χρειάζεται να αναπτύξει και να προάγει ένα κυβερνητικό μοντέλο μέσα από διαδικασίες, που θα προσφέρουν στην παράταξη ένα νέο όραμα στο πρόσωπο ενός έντιμου ηγέτη».

Ο κ. Μεϊμαράκης ακολούθησε, στη συνέντευξη που παραχώρησε, τα χνάρια του «μεσαίου χώρου» που είχε εισαγάγει ο Κ. Καραμανλής. Η θέση αυτή ερμηνεύτηκε και ως «απάντηση» της «παραδοσιακής-καραμανλικής» κεντροδεξιάς έναντι στελεχών όπως οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης, οι σχέσεις των οποίων με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως λένε «γαλάζια» στελέχη που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, είναι ηλεκτρισμένες. Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε, μέσω Διαδικτύου, «σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά είμαι δεξιός! Τιμή μου και καμάρι μου και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό».