Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ολλανδία: Έκθεση με ναζιστικό περιεχόμενο εγείρει φόβους και προκαλεί αντιδράσεις

Στους επισκέπτες της έκθεσης με ναζιστικό περιοχόμενο στο Μουσείο Design, στο Ντεν Μπος της Ολλανδίας, έχει απαγορευθεί η οποιαδήποτε λήψη φωτογραφίας και δημοσιοποίησή της, προκειμένου να αποφευχθεί τυχός «εξύμνηση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, σε κάθε αίθουσα υπάρχει πρόσθετη ασφάλεια, για την αποφυγή επεισοδίων.

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και ένα γλυπτό από τον αγαπημένο καλλιτέχνη του Αδόλφου Χίτλερ, Άρνο Μπρέκερ, καθώς και ταινίες της Λένι Ρίφενσταλ της εποχής.

Oι άνθρωποι που θα επισκεφτούν την έκθεση αρχικά θα έρθουν σε επαφή με ένα άγαλμα του Μπρέκερ, ο οποίος συνόδευσε τον Χίτλερ στη μοναδική επίσκεψη του Γερμανού δικτάτορα στο Παρίσι το 1940.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Ένωση Αντιφασιστών Ολλανδίας, η οποία ζήτησε την παρέμβαση των τοπικών Αρχών.

Στους τοίχους της έκθεσης ξεχωρίζουν σβάστικες κι άλλα σύμβολα από την ναζιστική εποχή, που έχουν αναφορές στη φυλετική καθαρότητα και το «lebensraum» -η ευγονική ιδέα του «ζωτικού χώρου» και ιδεολογική αρχή του ναζισμού- στην οποία ο Χίτλερ «στήριξε» τις πρακτικές εποικιστικής αποικιοκρατίας.

Παράλληλα, μέλη του τοπικού κομμουνιστικού κόμματος πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πόρτα του μουσείου.

Ο διευθυντής του Μουσείου, Τίμο ντε Ρικ, διευκρίνισε πως έκανε ότι μπορούσε ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα με ευαισθησία. Ο ίδιος συνομίλησε με τους διαδηλωτές πριν από την έναρξη της έκθεσης, η οποία συμπίπτει με την 80η επέτειο από την απελευθέρωση του Ντεν Μπος από τους Ναζί.

«Είναι μια ομάδα νέων από το Κομμουνιστικό Κόμμα και είχαμε μια μακρά συζήτηση. Ανησυχούν ότι ίσως κάποιοι δοξάσουμε τον Χίτλερ αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση», σημείωσε.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, τα εκθέματα έχουν δανειστεί από το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου και το Institut für Zeitgeschichte στο Μόναχο, αλλά κανένας φορέας δεν συνεργάζεται επισήμως με το εν λόγω Μουσείο στο Ντεν Μπος λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By