Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του ν/σ για τα προαπαιτούμενα

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ – που είχε αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τη διαδικασία συζήτησης του

vouli

Ολοκληρώθηκε, στις τρεις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που αφορά κυρίως σε ενεργειακά θέματα, αλλά συμπεριλαμβάνει και προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ – που είχε αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τη διαδικασία συζήτησης του – δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν. Ποτάμι και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η πρώτη, πάντως, μέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου, άνοιξε με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για συνθήκες μη κανονικότητας και να υπεραμύνεται της ανάγκης ψήφισης των μέτρων, προκειμένου – όπως υποστήριξε – η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και με την αντιπολίτευση να εστιάζει την κριτική της, κυρίως στις διατάξεις που αφορούν συνταξιοδοτικά και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες.

«Είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε με αυτόν τον τρόπο και αυτούς τους ρυθμούς, που ποτέ δεν θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες. Επιλέγουμε να προωθήσουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία που έχει εμπροσθοβαρή πεδία, με στόχο γρήγορα να κινηθούμε και να ξεφύγουμε από αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, ώστε να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική με ένα παράλληλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα στηρίζει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης και περιορίστηκε να αναπτύξει τους στόχους των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.

«Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά δεν είναι μια απλή διαδικασία. Το νομοσχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται όλος ο ενεργειακός σχεδιασμός μας για τη χώρα, είναι ένα σοβαρό πρώτο βήμα για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στο τομέα της οικοδομής και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι ολιγώρησαν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αδικαιολόγητα η εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία στον τομέα της ενέργειας και να υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να της επιβληθούν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ένα βασικό στόχο του νομοσχεδίου, όπως είπε, που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

«Είναι μια υπόθεση τεράστιας σημασίας με μεγάλα οφέλη, και μπορεί να φέρει θετικό οικονομικό πρόσημο για τη χώρα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και να εγκαταλείψουμε τη λογική σπατάλης, χωρίς να μειώσουμε την κάλυψη των αναγκών μας», σημείωσε.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις αναγκαίες, όπως τις χαρακτήρισε, διατάξεις για τον ενεργειακό τομέα και δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές.

«Υπάρχουν άλλα πεδία αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει λόγος για ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας τα οποία πρέπει να ψηφιστούν. Υπάρχει καθυστέρηση και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Αν υπάρχουν από όλες τις πτέρυγες προτάσεις για βελτιώσεις είναι καλοδεχούμενες», ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας υποστήριξε ότι ευθύνες για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επί 8 μήνες ενώ βρήκε έτοιμο το εθνικό σχέδιο δράσης ενεργειακής ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι παρότι ο κύριος όγκος του νομοσχεδίου αφορά ενεργειακά θέματα, δεν περιλαμβάνονται ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά με τον τρόπο που εφαρμόζεται.

«Θα ψηφίσουμε όλα τα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, δεν θα ξεψηφίσουμε όμως μέτρα θετικά, που ψηφίστηκαν πριν λίγους μήνες. Η κυβέρνηση διακατέχεται από διγλωσσία, κοροϊδεύει τον εαυτό της και του βάζει τρικλοποδιά. Προχωρά σε μια σαφή καταστρατήγηση θεμελιακών δικαιωμάτων», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας.

Για επικίνδυνη προχειρότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση, η ειδική αγορήτρια της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, έκανε λόγο για αντιλαϊκές αλλά και ρουσφετολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι το κόμμα της θα τοποθετηθεί για τη στάση του, στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πιστή εικόνα της κυβέρνησης, μια συρραφή προτεραιοτήτων, ένα βήμα μπρος δέκα πίσω«.

«Είναι μια προσπάθεια πλυντηρίου των λαθών της. Και για λόγους συμβολικούς και για ουσιαστικούς θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, που στο πρώτο κιόλας άρθρο του ευτελίζει τη Βουλή, ενώ στο άρθρο 51 ξεριζώνει τους αγρότες βάζοντας τους ένα ακόμα φόρο, και στο άρθρο 52 ξεριζώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζυθοποιίας», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης.

Ο Σπύρος Λυκούδης, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, μίλησε για «μετέωρες ασκήσεις της κυβέρνησης» για να καλύψει, όπως είπε, «μια ακόμα πολιτική της αυταπάτη, ότι εξαναγκάζεται να το κάνει για να σώσει τη χώρα από τη καταστροφή που βρίσκεται προ των πυλών, και στην οποία συνέβαλε με την άφρονα πολιτική της».

Ο κ. Λυκούδης, υποστήριξε ακόμα ότι, το νομοσχέδιο «έχει ανεπαρκή σχεδιασμό, είναι χωρίς ορθή τιμολόγηση δράσεων κα θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς, υποστήριξε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή μέση και τέλος», σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση» και κατέληξε λέγοντας ότι «στη παρούσα φάση δεν ψηφίζουμε επί της αρχής περιμένουμε να ακούσουμε αν θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές που έχουμε ζητήσει».

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, δίνοντας έμφαση στον ενεργειακό τομέα, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την αναβάθμιση των κτιρίων.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σηφάκης, επισήμανε την άμεση ανάγκη υπερψήφισης τόσο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα όσο και με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκειμένου, όπως είπε, να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις δύο το μεσημέρι, με κοινωνικούς φορείς.

By