Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πετρέλαιο: Το ίδιο έργο σε «επανάληψη» για τους καταναλωτές

Η τιμή του πετρελαίου δεν αναμένεται να σημειώσει ιδιαίτερη άνοδο τον επόμενο χρόνο κάτι που προμηνύει ότι ο προϋπολογισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, τα νοικοκυριά και τους οδηγούς θα είναι ο ίδιος.

Παρά τους τυφώνες στις ΗΠΑ, τις πυρηνικές δοκιμές στη Βόρεια Κορέα και την απόφαση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής με στόχο να δοθεί ώθηση στην τιμή το πετρέλαιο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 δολάρια.

Η RBC Capital Markets σημειώνει σε έκθεσή της ότι εκτιμά πως το WTI και το Brent θα φτάσουν κατά μέσο όρο τα 49,30 δολάρια και τα 52,50 δολάρια το βαρέλι φέτος, πριν αυξηθούν κατά μέσο όρο τα 53 δολάρια και τα 55,50 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να επεκτείνει την ισχύ της συμφωνίας, η οποία κανονικά λήγει το Μάρτιο του 2018, προκειμένου να τονώσει την τιμή, κάτι που τέθηκε και σε πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του από την πλευρά της Βενεζουέλας και του Καζακστάν σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης των περικοπών της προσφοράς μετά το Μάρτιο του 2018.

Τι σημαίνει για τους Έλληνες η χαμηλή τιμή του πετρελαίου επηρεάζει την Ελλάδα

Επιχειρήσεις, βιομηχανίες, μεταφορές και νοικοκυριά επηρεάζονται από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου καθώς μειώνεται το κόστος παραγωγής, η βενζίνη παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αισθητά φθηνότερο σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε για παράδειγμα πριν από μια πενταετία.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως αναμένουν οι τιμές να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (κυμάνθηκε γύρω στα 0,93 ευρώ το λίτρο). Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί να περνούν οι όποιες μειώσεις στους καταναλωτές και να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας αντίστοιχα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Το πετρέλαιο κίνησης, αποτελεί μια πιο ιδιαίτερη περίπτωση καθώς η διαφορά όταν μειώνεται η τιμή του πετρελαίου δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή στους τελικούς καταναλωτές-οδηγούς.

Αυτό συμβαίνει διότι πάνω από το 60% είναι φόρος, ο οποίος βέβαια δεν επηρεάζεται από τις χαμηλές τιμές του αργού διεθνώς.

Οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις αναμένεται να ευνοηθούν καθώς μειώνονται τα λειτουργικά τους κόστη. Ορισμένοι μάλιστα κλάδοι της βιομηχανίας οι οποίοι είναι πιο ενεργοβόροι όπως είναι για παράδειγμα οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις μειώνουν τις δαπάνες ιδιοκατανάλωσης

Οι φορείς της αγοράς επιμένουν στη μείωση της τιμής

Εν όψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου, φορείς της αγοράς ζητούν τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε πρόσφατα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης, στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (6 λεπτά ανά λίτρο) από 280 ευρώ που ήταν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης το οποίο στερούνται πολλά νοικοκυριά λόγω της αύξησης της φορολογίας με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και των εσόδων του Δημοσίου. «Παράλληλα με την απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, η οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Η λαθροϋλοτομία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα ήταν τεράστια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό», καταλήγει η ΠΟΠΕΚ.

By