Κυριακή, 27 Μαΐου, 2018

Ποιά είναι η σχέση Τσίπρα – Βενεζουέλας; – [Βίντεο]

Αυτές τις ημέρες έχουν ξαναμπεί στο μικροσκόπιο του δημοσιογραφικού κόσμου, ξανά, οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Βενεζουέλας.

Από τη μία έχουμε τα μυστικά ταξίδια του Νίκου Παππά μαζί με  τον «γκουρού» των offshore στην Κύπρο Αρτέμη Αρτεμίου και από την άλλη έχουμε τα δημοσιεύματα από την Ισπανία που επιβεβαιώνουν πως οι Podemos, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Όλα αυτά αφήνουν σκιές και ένα θολό τοπίο που χρήζει διερεύνησης, καθώς η απάντηση περί αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων που έδωσε ο υπουργός επικρατείας μοιάζει περισσότερο με δικαιολογία.

Όλα αυτά μας φέρνουν στο νου την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας θαύμαζε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και με το «αλάνθαστο» πολιτικό του αισθητήριο εύχονταν να είχαμε γίνει Βενεζουέλα. Να είχαμε γίνει δηλαδή, σαν αυτή την χώρα που πρόσφατα βγήκε ο στρατός στο δρόμο και δήλωσε ο πρωθυπουργός της ο Νικολάς Μαδούρο, πως δεν θα κάνει εκλογές γιατί δεν έχει λεφτά…

Ας δούμε όμως τι είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας όταν είχε επιστρέψει από την Βενεζουέλα, σε ένα από τα ταξίδια του.

Βρέθηκα για λίγες ώρες στην Μακρινή Βενεζουέλα. Εκεί όπου ο λαός της Βενεζουέλας, μαζί βέβαια και με τους λαούς των γειτονικών χωρών της λατινικής Αμερικής, έχουν δημιουργήσει ένα παράδειγμα, όχι μόνο για την Λατινική Αμερική, αλλα για τους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που αγωνίζονται για Δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και δικαιώματα.

Αυτές όμως δεν ήταν οι μόνες δηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης προς τον Νικολάς Μαδούρο.  Θυμίζουμε πως πριν από περίπου 1,5  χρόνο και ο «σύντροφος» Νικολάς Μαδούρο έδινε συγχαρητήρια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πότιζε με κουράγιο τον ελληνικό λαό, παρεμβαίνοντας ωμά στις εξελίξεις της χώρας μας και στην διαπραγμάτευση που γίνονταν από την τότε ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Μία διαπραγμάτευση που έφερε το δημοψήφισμα, τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και ένα ακόμη μνημόνιο.

madouroΕιδικότερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε τονίσει σε μήνυμα του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, πως:

«Θα ήθελα επισήμως να εκφράσω στον Πρωθυπουργό Τσίπρα, στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό όλη την αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας, όλη την υποστήριξη και την αγκαλιά μας. Την αγκαλιά μας προς τους πολίτες της Ελλάδας, τον ελληνικό λαό. Αν κάτι είναι γνωστό στην Ελλάδα εδώ και 2000 χρόνια, αυτό είναι η λέξη «δημοκρατία». Και ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με δημοκρατία. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει».

Στην συνέχεια είπε ότι αν μπορούσε να μιλήσει με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες θα μας έλεγε πως κι εκεί είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε.

«Όλα, όλα, τα πάντα είχαν ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης πώς ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές. Και πώς σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες αδέρφια μας! Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε το ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος».

tsipras-madouroΑυτά όλα τα είπε ο Νικολάς Μαδούρο αφού όμως πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει σε συνέντευξή του στο λατινοαμερικάνικο κανάλι Telesur, στις 12/6/2012 πως:

«Η Βενεζουέλα αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη. Ο Ούγκο Τσάβες πέτυχε σημαντικά πράγματα για τη χώρα του με ειρηνικό τρόπο. Προχώρησε στην εθνικοποίηση των φυσικών παραγωγικών πόρων. Και το έκανε ενώ δεχόταν διαρκώς επιθέσεις από το μεγάλο κεφάλαιο»

Δεν ήταν όμως μόνο ο Αλέξης Τσίπρας που ποτέ του ΔΕΝ τήρησε το αρχαίο ρητό ”Κρείττον το σιγάν του λαλείν” το ίδιο έκανε και σύσσωμο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομέας εξωτερικής πολιτικής του Συριζα αδιαφορούσε για την κλιμάκωση της βίας στη χώρα, εθελοτυφλούσε μπροστά στην πολιτικοκοινωνική αναταραχή που προμηνύονταν και σε ανακοίνωση του δήλωνε πως:

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της βίας από ακραίες ομάδες της αντιπολίτευσης στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

«Η 14χρονη Μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία πραγματοποιείται σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης, παρά την προσπάθεια βίαιης ανατροπής με πραξικόπημα το 2001.

Οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα «όπλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ολόθερμη αλληλεγγύη του στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους, που διανύει η χώρα και ο λαός της σε συνθήκες δημοκρατίας και προόδου.
Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των λαών της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου, ώστε να νικήσει η δημοκρατία, η ειρήνη και η πρόοδος»

suriza-venezouela-fanelaΣήμερα που ο λαός της Βενεζουέλας χειμάζεται από την φτώχεια, την ανεργία, την έλλειψη αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σήμερα που ο λαός της Βενεζουέλας πεινάει και μαζεύει υπογραφές για δημοψήφισμα και ο αριστερός Μαδούρο αρνείται να δεχθεί την αποτυχία του και κατεβάζει τον στρατό στον δρόμο.

Σήμερα που ο λαός της Βενεζουέλας ζει ακόμα μια φορα κοινωνικές αναταραχές με βια συγκρούσεις και ξύλο για λίγο γάλα ή μία φρατζόλα ψωμί, στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει κανείς για τα όσα συμβαίνουν στους φίλους και συντρόφους.

Σήμερα όμως πρέπει να μας δώσουν μία απάντηση στο ερώτημα «Ποιά η πραγματική σχέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την χώρα της Βενεζούελας»;  και για να τελειώσουν τα ψέματα και οι αυταπάτες να μας πουν αν αποδοκιμάζουν ή επιδοκιμάζουν την πολιτική Μαδούρο και κατ΄επέκταση τις τότε δικές τους θέσεις. Θέσεις που αποδείχτηκαν μοιραίες για τον ελληνικό λαό.