Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πώς γίνονται οι «χρυσές δουλειές» με τους Κινέζους και τη Golden Visa

Πολλές εταιρείες στρέφονται προς την Κίνα με αφρομή τη «Χρυσή Βίζα» με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν ορισμένες απ’ αυτές να κινούνται στα… όρια της νομιμότητας.

«Κάποτε έβλεπες Κινέζους με σορτσάκια και φωτογραφικές μηχανές να επισκέπτονται τα μνημεία. Πλέον αν κάτσεις για έναν καφέ στο κέντρο της Αθήνας θα δεις σχεδόν αποκλειστικά Κινέζους με κοστούμια που κοιτούν ακίνητα». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει στο insider.gr την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες έμπειρος μεσίτης που δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα. H νέα αγορά που έχει ανοίξει ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολλές εταιρείες να στραφούν προς την Κίνα με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν ορισμένες απ’ αυτές να κινούνται στα… όρια της νομιμότητας.

Η πρόσφατη υπόθεση με την εταιρεία Destiny του επιχειρηματία και μετόχου των Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου που δεχόταν πληρωμές στην Κίνα με μηχανήματα POS ελληνικών τραπεζών έβγαλε στο προσκήνιο τις «γκρίζες» πρακτικές που υιοθετούν πολλές εταιρείες, μεσιτών και δικηγορικών γραφείων στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν αγοραστές από την Κίνα. Όπως εξηγεί στο insider.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη αγορά, οι τμηματικές αγορές ακινήτων μέσω πιστωτικών καρτών αλλά και οι υπερτιμολογήσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στις συναλλαγές με τους Κινέζους.

Οι πιστωτικές κάρτες και τα «μηχανάκια» της UnionPay

Η χρήση των πιστωτικών καρτών οφείλεται στα capital control της Κίνας που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή κεφαλαίων άνω των 50.000 ευρώ ανά άτομο. «Αρχικά οι Κινέζοι μοίραζαν το ποσό σε διάφορα μέλη της οικογένειας τους και έτσι κατάφερναν να ξεπερνούν τα capital control, μόνο που τελικά αυτές οι πρακτικές εντοπίστηκαν από τις κινεζικές Αρχές και πλέον είναι πιο δύσκολο», αναφέρει ο επιχειρηματίας. Πλέον ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι το ηλεκτρονικό χρήμα καθώς οι κάρτες UnionPay δεν έχουν όριο. «Επειδή όμως οι συναλλαγές για ακίνητα χτυπάνε στα συστήματα ελέγχου οι πληρωμές γίνονται τμηματικά με αιτιολογήσεις όπως συμβουλευτικές ή μεσιτικές υπηρεσίες», σημειώνει. Για αυτό τον λόγο σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά δικηγορικά γραφεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά της «Χρυσής Βίζας», διαθέτουν POS της UnionPay ακόμη και στα γραφεία τους στην Αθήνα.

Συχνό φαινόμενο είναι οι υπερτιμολογήσεις. «Ένα ακίνητο για το οποίο ο ιδιοκτήτης του θα λάβει για παράδειγμα 180.000 ευρώ μπορεί να πωληθεί τελικά στα 250.000 ευρώ και ακόμη περισσότερα». Και αυτό γιατί ο Κινέζος αγοραστής πληρώνει και όλες τις ενδιάμεσες αμοιβές. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα 15% με 20% παίρνουν τα γραφεία που προωθούν τα ακίνητα στην Κίνα και βρίσκουν υποψήφιους πελάτες, ένα 8% παίρνει το δικηγορικό γραφείο που αναλαμβάνει τις διαδικασίες μαζί με τους φόρους μεταβίβασης και τα διάφορα τέλη και ένα 5-6% η εταιρεία που αναλαμβάνει τον Κινέζο αγοραστή εδώ στην Ελλάδα για να του δείξει το ακίνητο μαζί με την μεσιτική αμοιβή.

Όλα αυτά γίνονται με συμβόλαια και ιδιωτικά συμφωνητικά. Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει το ποσό που πληρώνει ο ξένος επενδυτής, κρατάει το ποσό που είχε συμφωνήσει να πουλήσει το σπίτι και στη συνέχεια βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού που έχει υπογράψει «επιστρέφει» στην εταιρεία που έχει αναλάβει όλη την διαδικασία το επιπλέον ποσό. Η εταιρεία ή το δικηγορικό γραφείο αναλαμβάνουν την «μοιρασιά» στους μεσάζοντες στην Κίνα και την Ελλάδα και συνήθως –αλλά «όχι πάντα» αναφέρει με νόημα η πηγή μας- κόβονται και τα απαραίτητα παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κλπ).

Ανθεί η παραμεσιτεία

Όλη η παραπάνω διαδικασία γίνεται στην καλύτερη περίπτωση «νομότυπα». Όμως όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων οι δουλειές που έχουν ανοίξει έχουν προσελκύσει και διάφορους επιτήδειους που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν παρακάμπτοντας νόμους και βέβαια την εφορία. Η έντονη δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί με τη «Χρυσή Βίζα» και την Airbnb «έδωσε ώθηση στην πολύπαθη την τελευταία δεκαετία ελληνική κτηματαγορά αλλά δυστυχώς έδωσε πάτημα και στους “συνήθεις υπόπτους” της αγοράς να εκμεταλλευτούν τα στρεβλά σημεία της εκάστοτε συναλλαγής για να κερδοσκοπήσουν με αθέμιτους τρόπους», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι «φάμπρικες» της Golden Visa

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να ελέγξει εταιρείες που έχουν συσταθεί το τελευταίο διάστημα με αντίστοιχες δραστηριότητες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο θα βρεθούν ακόμη και δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν την έκδοση της Golden Visa για κινέζους επενδυτές.

Πηγές της αγοράς δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ με την οποία «υπενθυμίζεται» σε λογιστές, μεσίτες και εμπόρους και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων ότι προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης αν δεν τηρούν τις διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr στελέχη της ΑΑΔΕ ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με παράγοντες της αγοράς ακινήτων προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν πολλές εταιρείες που μεταβιβάζουν ακίνητα, αλλά και δικηγορικές εταιρείες και λογιστικά γραφεία που προσφέρουν υπηρεσίες σε Κινέζους επενδυτές.

Πάνω από 3 «Χρυσές Βίζες» την ημέρα σε Κινέζους

Το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζα» τρέχει από το 2013 όμως το σημείο καμπής ήταν το 2016 καθώς από τότε οι ρυθμοί έκδοσης αδειών διαμονής για αγορά ακινήτου ανεβαίνουν συνεχώς. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία μέχρις τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 έχουν εκδοθεί 1.700 άδειες διαμονής σε Κινέζους πολίτες αγοραστές ακινήτων, ενώ οι άδειες διαμονής που έχουν εκδοθεί σε αυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους φθάνουν τις 4.552. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι 8 Μαΐου είχαν εκδοθεί 1.212 άδειες διαμονής, το οποίο σημαίνει πως σε ένα διάστημα 4,5 μηνών εκδόθηκαν 488 «Χρυσές Βίζες» σε Κινέζους ή περίπου 3,3 άδειες κάθε ημέρα.

Σύμφωνα με έμπειρο μεσίτη η ανάκαμψη που καταγράφει η αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη «Χρυσή Βίζα» αλλά και στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως η Airbnb. Πολλές αγορές γίνονται και για τους δύο λόγους ταυτόχρονα. Αρκετοί ξένοι αγοραστές αγοράζουν δύο διαμερίσματα για να συμπληρώσουν το ποσό των 250.000 ευρώ που δίνει την άδεια διαμονής στη χώρα μας, το ένα για ιδία χρήση και το άλλο για τουριστική εκμετάλλευση.

By