Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Πως σχολίασαν τα αμερικανικά ΜΜΕ την χθεσινή ομιλία Τσίπρα

«Ο Τσίπρας επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας»

MME

Αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αναφέρονται στη χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά την οποία παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του.

Bloomberg

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο», καταγράφοντας μέρος των εξαγγελιών του στη Βουλή και σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η επόμενη αναμέτρηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα αντιμετωπίσει τους 18 ομολόγους του της ευρωζώνης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση».

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι «βέβαιος πως η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αυτό που δεν θα διαπραγματευτούμε», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι η ιστορία και η αξιοπρέπεια του λαού μας».

WSJ

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ κάνει αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι».

NYT

Η New York Times τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο κ Τσίπρας είπε πως η επέκταση του προγράμματος διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την συνέχιση των λαθών και της καταστροφής του παρελθόντος».

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζεται το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού ότι ««έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By