Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

Πως σχολίασε η Wall Street το φορολογικό σχέδιο του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε το σχέδιο του για τη φορολογία την προηγούμενη Τετάρτη και η Wall Street έχει αρκετές ερωτήσεις.

Η πρόταση μιας σελίδας του Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνει μειώσεις φόρων που μπορούν να ωφελήσουν τις επιχειρήσεις, τη μεσαία τάξη και τα υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο από το σχέδιο απουσιάζουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν το δημοσιονομικά έλλειμμα της κυβέρνησης.

«Η ανακοίνωση αποτελεί μια πρώτη δήλωση προθέσεων» αναφέρει ο Μάικλ Ζέζας, αναλυτής της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας. «Ωστόσο οι πιθανότητες που δίνουμε σε μια φορολογική μεταρρύθμιση παραμένουν σταθερές καθώς η ανακοίνωση δεν μειώνει τον κίνδυνο καθυστερήσεων, δεν δίνει λεπτομέρειες και δεν ξεκαθαρίζει πως μπορεί να συμφωνηθεί και από το κόμμα των Δημοκρατικών».AdTech Ad

Ακολουθεί μια σύνοψη του τι λένε οι υπόλοιπες εταιρείες της Wall Street.

Goldman Sachs

Ο οικονομολόγος Άλεκ Φίλιπς αναμένει ότι η μεταρρύθμιση θα αργήσει:

«Παρότι δεν αναμένεται άμεσα κάποια απόφαση, η ανακοίνωση του Τραμπ και η θετική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στις μειώσεις φόρων δείχνουν ότι αυτός είναι και ο προτιμώμενος τρόπος διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Αναμένουμε ότι ο δρόμος για την καινούργια φορολογική νομοθεσία είναι μακρύς», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αναμένει δικαστικές αντιδράσεις «παρότι πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφιστούν οι σχετικοί νόμοι».

JP Morgan Chase

O αναλυτής Τζέσε Έντζερντον δηλώνει ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό το σχέδιο να περάσει από το κογκρέσο.

«Το σχέδιο δεν αναφέρει λεπτομέρειες για να μπορούμε να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα. Υποπτευόμαστε ότι θα χαρακτηριστεί ως σπάταλο, κάνοντας τις πιθανότητες του να περάσει από κογκρέσο πολύ μικρές… Η πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια αρχική πρόταση για μια διαπραγμάτευση που θα έχει αρκετούς γύρους».

Credit Suisse

Ο αναλυτής Χόνγκλινκ Τζιάνγκ σχολίασε ότι ο λόγος για τον οποίο οι αγορές δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση είναι επειδή πολλά από αυτά που είπε ο Τραμπ ήταν λίγο πολύ γνωστά:

«Το φορολογικό σχέδιο του Τραμπ περιελάμβανε λίγα που δεν γνωρίζαμε ήδη από τις διαρροές των τελευταίων ημερών… Οι αγορές είχαν εκτιμήσει ήδη αυτές τις προτάσεις και υπήρξε απογοήτευση όταν το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν είχε καθόλου επιπλέον λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να το κάνουν να περάσει από το κογκρέσο».

Cowen Group

O αναλυτής Κρις Κρούγκερ δήλωσε στους πελάτες της εταιρείας του ότι το πρόγραμμα του Τραμπ τον άφησε με περισσότερες απορίες παρά απαντήσεις.

«Είναι μια σελίδα χωρίς καθόλου λεπτομέρειες για έναν φορολογικό κώδικα περίπου 70.000 σελίδων».

Compass Point Research & Trading LLC

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναλυτής Ισαάκ Μπολτάνσκι, ο οποίος αποκάλεσε απογοητευτική την έλλειψη λεπτομερειών.

«Η αγορά ανέμενε ένα έγγραφο που θα περιέγραφε αναλυτικά τις προθέσεις της κυβέρνησης για την φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά αυτό που έλαβε ήταν μια πολύ γενική δήλωση προθέσεων».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By