Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020

Πόσα χρήματα πήρε η Μελάνια Τραμπ για να πουλήσει τις οικογενειακές της φωτογραφίες

Τι έλαβε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ για να δει όλος ο κόσμος τη ζωή της;

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έλαβε τουλάχιστον 100.000 δολάρια για φωτογραφίες δικές της, του Ντόναλντ Τραμπκαι του γιου τους, Barron, που χρησιμοποιήθηκαν σε ειδησεογραφικά κείμενα και lifestyle δημοσιεύματα, αναφέρει το NBC News. Οι φωτογραφίες δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης υπό τον όρο να χρησιμοποιηθούν μόνο σε «θετικά δημοσιεύματα».

Τα έσοδα αυτά προέρχονται από 187 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το 2010 έως το 2016 από τη Regine Mahaux, μια Βελγίδα φωτογράφο που συνέχισε να φωτογραφίζει την οικογένεια από τότε. Οι φωτογράφοι ειδήσεων και lifestyle παραχωρούν συνήθως τα δικαιώματα των φωτογραφιών τους σε οργανισμούς που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα, καταβάλλουν τις αντίστοιχες πληρωμές, και κινούνται νομικά σε περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων.

(Μια αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Getty Images εμφανίζει περισσότερες από 187 φωτογραφίες από το 2010 και μετά).

Στην ετήσια δήλωση εσόδων του Προέδρου Τραμπ, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2018, υπάρχει μια καταχώρηση στην κατηγορία «στοιχεία ενεργητικού & εισόδημα» της Μελάνια Τραμπαπό το Getty Images με τη σημείωση «δικαιώματα» και εύρος ποσού από 100.000 έως 1.000.000 δολάρια. Οι ομοσπονδιακές δηλώσεις εσόδων απαιτούν μόνο την αναγραφή ενός εύρους ποσού και όχι του ακριβούς ποσού.

Τα επαγγελματικά μοντέλα στις φωτογραφίες συνήθως λαμβάνουν μια κατ’ αποκοπή αμοιβή για την εμφάνισή τους και μερικές διασημότητες οργανώνουν φωτογραφίες ειδικών εκδηλώσεων – όπως οι γάμοι τους ή οι πρώτες φωτογραφίες μωρών – και λαμβάνουν πληρωμές, στις οποίες μερικές φορές περιλαμβάνονται τα δικαιώματα. Όμως, αυτό είναι σπάνιο να συμβεί σε άλλες περιστάσεις.

Αυτή η καταχώρηση εσόδου δεν είχε εξεταστεί μέχρι τώρα, αλλά το NBC News έψαξε να βρει την πηγή του εσόδου. Το Getty χορήγησε άδεια χρήσης των εικόνων με ένα σύνολο περιορισμών, όπως «όχι tabloids, χρήση μόνο σε θετικές ιστορίες, και απαιτείται έγκριση από τον φωτογράφο», και ελάχιστη χρέωση 500 δολαρίων ανά χρήση. Τα πρακτορεία φωτογραφιών συνήθως καθορίζουν μια αμοιβή ανάλογα με την κατηγορία χρήσης (σημείωμα της σύνταξης, διαφήμιση, κλπ.) και το μέγεθος του κοινού της ηλεκτρονικής ή έντυπης δημοσίευσης.

Ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες εμφανίστηκαν σε ιστοσελίδες μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών, στους οποίους όπως αναφέρει το NBC News συγκαταλέγονται το Yahoo News, το ίδιο το NBC News, το Houston Chronicle και η Daily Mail. Το NBC News είπε ότι αρκετοί οργανισμοί απομάκρυναν τις εικόνες από τις ιστοσελίδες τους. Κανείς δεν φαίνεται να γνώριζε την απαγόρευση κάλυψης, συμπεριλαμβανομένου του NBC News.

Το Getty Images αρνήθηκε να παράσχει στο NBC News πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα, άλλες φωτογραφίες που μπορεί να αποφέρουν έσοδα στην οικογένεια Τραμπ και άλλες λεπτομέρειες, επικαλούμενο την ύπαρξη συμφωνιών εμπιστευτικότητας. Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε απλώς στη δήλωση εσόδων.

Ο Keith Major, ένας φωτογράφος ο οποίος έχει τραβήξει φωτογραφίες της Μελάνια Τραμπκαι παραχωρεί φωτογραφίες στο Getty, είπε στον ειδησεογραφικό οργανισμό ότι δεν έχει συνάψει κάποια συμφωνία καταμερισμού εσόδων και ότι τέτοιες ρυθμίσεις είναι σπάνιες.

Πηγή: fortune.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By