Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις εκλογές

Και οι άδειες των εκπαιδευτικών ενόψει των εκλογών

ekloges2014_5

Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στις 23 Ιανουαρίου, λόγω της προετοιμασίας για τις εκλογές, ούτε και στις 26 του μήνα, προκειμένου να καθαριστούν τα εκλογικά κέντρα. Ταυτόχρονα, διευκρινίζεται ότι από φέτος η γιορτή των Τριών Ιεραρχών δεν θα είναι αργία, αλλά σχολική εορτή για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1861/2014 για το σχολικό έτος 2014−2015, η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου 2015 δεν αποτελεί ημέρα αργίας για Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται για όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.

Όσο για τις άδειες των εκπαιδευτικών ενόψει των εκλογών, ισχύουν τα εξής:

Όσοι εκπαιδευτικοί μετακινούνται σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων λαμβάνουν άδεια μιας εργάσιμης ημέρας, ενώ όσοι μετακινούνται σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω λαμβάνουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινούνται εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

Όσοι μετακινούνται σε νησιά ή από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που λαμβάνουν, εξετάζεται κατά περίπτωση από τον αρμόδιο Διευθυντή της Εκπαίδευσης, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς στις περιπτώσεις αυτές, η άδεια να ξεπερνά τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες, οι οποίες είναι εκλογικά τμήματα και παραμένουν κλειστές την Παρασκευή και τη Δευτέρα, οι ημέρες αυτές θεωρούνται ως μέρος της άδειας.

By