Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

Πού επενδύει και πού δεν επενδύει ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης

O Τζον Κατσιματίδης, o οποίος έχει επενδύσει την περιουσία του, ύψους $3,1 δισεκατομμυρίων, σε ακίνητα, στα σούπερ μάρκετ Gristedes και στο διυλιστήριο πετρελαίου της Πενσυλβάνιας, είναι σοβαρός όσον αφορά το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο.

O στόχος του είναι η διψήφια απόδοση κάθε χρόνο αλλά χωρίς να αναλαμβάνει πολύ μεγάλο κίνδυνο στο χρηματιστήριο. «Είμαστε αρκετά συντηρητικοί» δήλωσε ο Κατσιματίδης «Αναλαμβάνουμε κινδύνους όταν πρόκειται για ομόλογα υψηλής απόδοσης».

Το Forbes συνομίλησε με τον Κατσιματίδη τον Αύγουστο. Τότε είπε πως το 70% των μετοχών του το είχε επενδύσει σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού και ενεργειακού κλάδου αλλά έψαχνε να κάνει το χαρτοφυλάκιό του πιο συντηρητικό. Τα μισά από τα λεφτά που έχει ο Κατσιματίδης, διαχειρίζονται μεγάλες εταιρείες όπως JPMorgan, Wells Fargo και Bank of America και τα υπόλοιπα το δικό του προσωπικό. Πέρυσι η εσωτερική ομάδα ξεπέρασε την εξωτερική επιστρέφοντας το 15%, 2% καλύτερα από τις τράπεζες. «Κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα εξετάζουμε τον μέσο όρο επίδοσης, ποιος είναι μπροστά από ποιον» πρόσθεσε.

Ο Κατσιματίδης πήγε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα με τους γονείς του όταν ήταν μόλις 6 μηνών. Η οικογένειά του έζησε στο Χάρλεμ σε ένα διαμέρισμα πέντε δωματίων και ο πατέρας του δούλευε δύο δουλειές για να τα καταφέρει. Παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης αλλά τα παράτησε για να εργαστεί και να αποκτήσει την ιδιοκτησία ενός παντοπωλείου. Τελικά δημιούργησε μια αλυσίδα από παντοπωλεία και στη συνέχεια «όργωσε» τα κέρδη σε άλλες επενδύσεις.

Τα ακίνητα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Είχε επικεντρωθεί για αρκετό χρονικό διάστημα στην απόκτηση κατοικιών και εμπορικών κτιρίων στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Συνολικά κατέχει περίπου 80 κτίρια και έχει κατασκευάσει πολυκατοικίες στη γειτονιά Φορτ Γκριν του Μπρούκλιν. Πρόσφατα απέκτησε περιουσία στην Φλόριντα. «Υπάρχουν 2.000 άτομα που καθημερινά μετακινούνται στη Φλόριντα και το Μαϊάμι είναι η πρωτεύουσα της Νότιας Αμερικής» δήλωσε. «Μόλις ξεκινήσαμε να επενδύουμε εκεί».

Ο Κατσιματίδης είναι επίσης ιδιόρρυθμος όσον αφορά τις επενδύσεις που αποφεύγει. «Δεν πιστεύω σε δημοτικά ομόλογα. Θέλω να πάρω υψηλότερη απόδοση» δήλωσε. Τι άλλο αποφεύγει; Τα hedge funds. «Δεν μας αρέσει το ύψος των χρεώσεών τους».

Τι γίνεται με τα κρυπτονομίσματα; «Είπα στον γιο μου που ήθελε να επενδύσω σε αυτά: Ποτέ μην βάζεις περισσότερα λεφτά στο bitcoin από ό,τι βάζεις στο τραπέζι του μπλακ τζακ»

By