Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020

Privilege walk: H βιωματική άσκηση της COSMOTE που αναδεικνύει το ψηφιακό χάσμα

Πόσο επηρεάζεται η πορεία της ζωής μας από τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουμε και από την πρόσβασή μας στην τεχνολογία;

Από εχθές κυκλοφορεί στα ελληνικά Social Media ένα ενδιαφέρον βίντεο για το ψηφιακό χάσμα και τις ανισότητες που δημιουργεί στην κοινωνία. Το βίντεο καταγράφει μία βιωματική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν καθημερινοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, όλων των ηλικιών, και από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο.

Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, και απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόσβασή τους στην τεχνολογία ή τη γνώση, κάνουν βήματα μπροστά ή μένουν στο ίδιο σημείο. Στο τέλος, βλέπουμε ότι άλλοι έχουν προχωρήσει περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για λόγους που σχετίζονται με τις συνθήκες της ζωής τους και όχι την πραγματική τους αξία. Άλλωστε στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν πάντα ίσες ευκαιρίες για όλους κάτι το οποίο είναι κοινά αποδεκτό.

Η βιωματική αυτή άσκηση λέγεται privilege walk και χρησιμοποιείται, για κοινωνικούς λόγους, από σχολεία και πανεπιστήμια παγκοσμίως και δίνει σάρκα και οστά στον όρο «ανισότητα» που τόσο συχνά ακούμε. Είναι ένας πραγματικά ιδιαίτερα παραστατικός τρόπος για να καταδείξει κάποιος τις κοινωνικές ανισότητες. Ανισότητες οικονομικές, ταξικές, φυλετικές, οι οποίες βρίσκονται παντού γύρω μας.

Η δράση περιλαμβάνει έναν συντονιστή και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να σταθούν κατά μήκος, σε μια ευθεία γραμμή. Ο συντονιστής διαβάζει κάποιες φράσεις και ανάλογα με το αν η φράση τους αφορά μετακινούνται δύο βήματα προς τα εμπρός. Διαφορετικά, μένουν στο ίδιο σημείο.

Η άσκηση αναδεικνύει τις ανισότητες ανάμεσα τους, για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με τις συνθήκες που μεγάλωσαν και όχι την πραγματική αξία ή τις ικανότητές τους. Έτσι, διαφαίνεται καθαρά το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, ότι ορισμένα άτομα γεννήθηκαν σε ευνοϊκότερες συνθήκες, έναντι κάποιων άλλων.

By