Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Προκαλούν οι δηλώσεις Γάλλων δεξιών και ακροδεξιών για το μακελειό

Τι δηλώνουν πολιτικά πρόσωπα μετά το χθεσινό μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων

thymata parisi7

«Τα 4.000 άτομα που ζουν στο γαλλικό έδαφος και είναι φακελωμένοι τρομοκράτες να μεταφερθούν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με ειδικές προδιαγραφές αντιτρομοκρατίας».

Αυτή την σοκαριστική δήλωση έκανε το πρωί του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας του συντηρητικού κόμματος Laurent Wauquiez και δεξί χέρι του Νικολά Σαρκοζί.

Και ενώ δεν ήταν γνωστό το προφίλ των οκτώ τρομοκρατών, εκ των οποίων οι επτά μάλλον ανατινάχτηκαν με τα εκρηκτικά, ο Laurent Wauquiez διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για σταμπαρισμένα άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες.

Αυτή την πρόταση να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης την επανέλαβε ένα άλλο στέλεχος του Σαρκοζί, στο ραδιόφωνο της France Inter. Εξηγεί, μάλιστα, ότι ζητάει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο από μήνες.

«Στο σύνολο των τρομοκρατικών επιθέσεων που γνωρίσαμε, επρόκειτο για άτομα που ήταν ήδη υπό επιτήρηση. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε να περάσουν από τα λόγια στην πράξη», είπε ο Laurent Wauquiez, ο οποίος είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Auvergne-Rhônes-Alpes στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία και πρόσθεσε:

«Διακατεχόμαστε από ένα αίσθημα φρίκης και εξέγερσης. Όλη η Γαλλία συμπάσχει με τις οικογένειες των θυμάτων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, δεν μπορούμε να δεχθούμε παθητικά αυτόν τον κόσμο τρόμου για τα παιδιά μας και πρέπει να πούμε καθαρά, φτάνει!» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την κυβέρνηση και κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Ο Philippe de Villiers, πρόεδρος ενός άλλου συντηρητικού κόμματος, του Mouvement pour la France, «Κίνημα για τη Γαλλία», είχε ανεβάσει το εξής tweet το βράδυ της Παρασκευής, μετά το μακελειό:

«Τρομερό δράμα στο Παρίσι, να πού μας οδήγησε η χαλαρότητα και τζαμοποίηση της Γαλλίας».

Λίγο πριν τις 23:14, το βράδυ της Παρασκευής, ο μικρός γιός του Σαρκοζί Λουί ανέβασε το εξής tweet:

«Η αδυναμία και η ανικανότητα του προέδρου Ολάντ γίνονται θανάσιμος κίνδυνος για τη Γαλλία». Ενα τέταρτο αργότερα ζήτησε συγνώμη.

Τα πνεύματα δείχνουν πιο οξυμένα στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο. Ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Gilbert Collard έγραψε στο μπλογκ του το πρωί του Σαββάτου:

«Εθνική ταυτότητα, η Μαρίν Λεπέν στην εξουσία γρήγορα!». Στο ίδιο σχόλιο κατηγορεί «όσους κυβερνούν απευθείας ή με τις ιδέες τους σήμερα στη Γαλλία είναι προδότες του έθνους μας και στο εξής προδότες της ζωής μας».

Ο Gilbert Collard κατά τη διάρκεια του μακελειού στο Παρίσι είχε δραστηριότητα στα social media. Σε ένα τουίτ ζήτησε από τον στρατό να βγει να πυροβολεί με πραγματικά πυρά «για να βοηθήσει την αστυνομία: δεν μπορούμε να περιμένουμε 200 νεκρούς».

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Le Monde ότι τραβούσε βίντεο την επίθεση στο Μπατακλάν αντί «να καλέσει την αστυνομία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By