Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Πυρ ομαδόν στο υπουργείο Οικονομικών για το κούρεμα κατά 50% των τόκων που πληρώνει το κράτος στους ιδιώτες

Σφυροκόπημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την προκλητική διάταξη που μειώνει κατα 50% τους τόκους των χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή.

«Όταν όμως ο ιδιώτης οφείλει στο δημόσιο πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσιο επιτόκιο. Αυτό είναι στρέβλωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να δει σοβαρά το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Βεσυρόπουλος (ΝΔ).

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαρατάξη εξήγησε πως το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να λάβει πρόνοιες και για τους πολίτες.

«Ο έρμος πολίτης που χρωστάει στο δημόσιο με τι επιτόκιο λογίζεται η υποχρέωσή του; Τριπλάσιο. Κοντά στο 8,76%. Άρα όταν ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μαζέψει μία δαπάνη πρέπει να σκέφτεται και τον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιχειρώντας να απαντήσει χρησιμοποίησε τη φράση «το ακούω». «Για την τοκοφορία των πολιτών το ακούω. Θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε» ανέφερε η κυρία Παπανάτσιου.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη ρύθμιση προβλέπεται στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων που βρίσκεται σε επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με αυτό προβλέπεται μείωση στο 3% από 6% στους τόκους, με τους οποίους επιβαρύνεται το κράτος για οφειλές προς ιδιώτες όταν τις καθυστερεί και στο τέλος υποχρεώνεται να τις πληρώσει, χωρίς όμως αντίστοιχη πρόβλεψη για μείωση των τόκων των ιδιωτών που χρωστούν στο δημόσιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By