Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019

«Σπάει» και το φράγμα των 650 μονάδων το Χρηματιστήριο

Εκρηκτική είναι η άνοδος σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έμεινε ακριβώς δύο μήνες κάτω από τις 650 μονάδες, χρειάστηκε μόλις δύο συνεδριάσεις για να διαπεράσει το όριο που θέτει τις βάσεις για αλλαγή του αρνητικού κλίματος.

 

 

 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 3,72% στις 653,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35,77 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 3,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.714,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 8,81% στις 509,71 μονάδες.

Με συνοπτικές διαδικασίες μετά το rebalancing, η αγορά δοκιμάζει το εβδομαδιαίο επίπεδο αντίστασης, δείχνοντας ότι μπορεί αν μη τι άλλο να το διαπεράσει έστω και βραχυπρόθεσμα, σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης με αφορμή τη διάσπαση των 650 μονάδων. Τώρα το ερώτημα είναι το κατά πόσο μπορεί η αγορά να συντηρήσει μια ορμή που έλαβε μορφή κατά τη διάρκεια του rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες του MSCI.

Ουσιαστικά η αγορά είχε κάποια… γραμμάτια να ξεπληρώσει, αφού σε όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε πεισματικά αδιάφορη σε όποια θετική εξέλιξη και αν υπήρξε. Οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI είχαν στοιχειώσει τις κινήσεις στο ελληνικό ταμπλό, εις βάρος σχεδόν του συνόλου των τίτλων, οι αποτιμήσεις των οποίων βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα μπορεί να μην υπήρξε κάποια εξέλιξη game changer για την αγορά, αλλά υπήρξε έντονη δραστηριοποίηση γύρω από τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, η οποία επιβεβαίωσε, όπως πρόσφατα παρατήρησε και ο οίκος Fitch, ότι υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί ο κλάδος. Φυσικά τα προβλήματα δεν λύνονται με μία και γρήγορη λύση… όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr. «Όποιος το πιστεύει αυτό προφανώς δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος», προσθέτουν οι ίδιες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά προφανώς θα «διορθώσει» προς τα πάνω τις τελευταίες εξελίξεις και θα δει με πιο αναλυτική ματιά τις λύσεις που έχουν προταθεί για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Οι λύσεις αυτές προφανώς και θα αποτελέσουν τα στοιχεία ενός μείγματος που θα οριστικοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Στο μεταξύ, θετικά λειτουργεί σήμερα στην αγορά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν ισχυρά κέρδη, μετά τη συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπινγκ να κάνουν ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ. Ο Euro Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,94%, ενώ οι επενδυτές εστιάζουν σε όλες τις παγκόσμιες εμπορικές εξελίξεις.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 18,06%, με την Εθνική να ακολουθεί με +12,40%, την Alpha Bank με +8,24% και την Eurobank με +5,14%. Άνω του 4% είναι τα κέρδη σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο και Aegean, ενώ άνω του 3% σε Μυτιληναίος, Φουρλή, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia και ΟΛΠ.

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% καταγράφουν οι Σαράντης, Coca Cola, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% σε ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η Τιτάν υποχωρεί κατά 0,51%.

By