Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020

«Άνθρακες» το φυσικό αέριο της Κύπρου;

Reuters: Μικρά τα κοιτάσματα αερίου στην Κύπρο, δεν υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια Ευρώ
 
GASΗ πραγματική αξία των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν έως τώρα ανακαλυφθεί δεν υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπολείπονται σημαντικά από τα 5,8 δις. ευρώ που αναζητούσε η Λευκωσία για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, επισημαίνει σε αναλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσον τα κέρδη από την μελλοντική αξιοποίησή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για τυχόν έκδοση ομολόγου από την κυπριακή κυβέρνηση. 
Όπως αναφέρει η έρευνα του Reuters, η κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού των 5,8 δις. ευρώ θα απαιτούσε την εξαγωγή περίπου 18 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ανά έτος, σε βάθος 25 ετών. Αυτό θα απαιτούσε «πάνω από το διπλάσιο αέριο από αυτό που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευή των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την αξιοποίηση των κυπριακών αποθεμάτων ανέρχεται στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 160% του ΑΕΠ της Μεγαλονήσου. Μία πιθανή λύση σε αυτό το πρόβλημα, συνεχίζει το διεθνές πρακτορείο, θα ήταν η συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο προσβλέπει στην αξιοποίηση του γειτονικού κοιτάσματος Leviathan.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι υφιστάμενες τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν έπειτα από το 2015, λόγω νέων τεχνολογιών αξιοποίησης του αποκαλούμενου shale gas (σχιστολιθικό φυσικό αέριο), που βρίσκεται κάτω από πετρώματα. Η δυνατότητα αξιοποίησης του shale gas αναμένεται να «φέρει» μία πληθώρα πηγών φυσικού αερίου στην αγορά, πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Αφρική. [space size=»30″]
By