Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2019

Reuters: Έξι μήνες πριν το Brexit μόλις 630 επιχειρήσεις άφησαν τη Βρετανία

«Μόλις 630 χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό» αποκαλύπτει το Reuters, σημειώνοντας πως ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που είχαν υπολογίσει αρχικά οι τράπεζες.

«Πολλοί τραπεζίτες και πολιτικοί προέβλεπαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 ότι η εγκατάλειψη της ΕΕ θα προκαλέσει μαζική έξοδο από θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις και θα προκαλούσε χτύπημα στη θέση και το κύρος του Λονδίνου» αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει: «Όμως, καθώς η ημέρα του Brexit πλησιάζει, ο αριθμός των θέσεων που λένε οι βρετανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ότι αναμένεται να χαθούν σε περίπτωση «σκληρού» Brexit θα είναι περίπου 5.800, μόλις 500 περισσότεροι από την τελευταία έρευνα τον Μάρτιο και με περισσότερες επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται. Αυτό είναι σχεδόν το μισό από τις περίπου 10.000 που είχε καταγραφεί στην πρώτη έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε απαντήσεις από 134 από τις μεγαλύτερες ή περισσότερο διεθνώς εστιασμένες τράπεζες, ασφαλιστικές, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, εταιρείες ιδιωτικών μετοχών και ανταλλαγών, σε έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 1 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μετακινούν όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό, ελπίζοντας για μια πολιτική συμφωνία της τελευταίας στιγμής που προστατεύει την πρόσβαση στην οικονομία της ΕΕ των 19,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μετά την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ.

Η πιθανότητα ύπαρξης ενός «σκληρού» ή «μη συμφέροντος» Brexit έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που το σχέδιο της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για τη διατήρηση δεσμών με την ΕΕ απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες καθώς και από πολλούς πολιτικούς στο δικό της Συντηρητικό Κόμμα.

Πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων φοβούνται ότι η Βρετανία θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς μια χαοτική διάσπαση που θα αγγίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μετατοπίσει τις ροές του εμπορίου σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Μερικοί πολιτικοί και από τις δύο πλευρές θέτουν τις πιθανότητες να καταρρεύσουν οι συνομιλίες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50 τοις εκατό.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το Λονδίνο, το οποίο υπήρξε μια κρίσιμη αρτηρία για τη ροή χρημάτων σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, είναι πιθανό να παραμείνει το μεγαλύτερο διεθνές κέντρο χρηματοδότησης παγκοσμίως. Ενώ η Νέα Υόρκη είναι μερικά μέτρα μεγαλύτερη, είναι περισσότερο επικεντρωμένη στις αμερικανικές αγορές, ενώ το Λονδίνο επικεντρώνεται στο διεθνές εμπόριο.

Οι ακραίες προβλέψεις για απώλειες θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα σκληρό σενάριο Brexit κυμαίνονταν απόπερίπου 30.000, -όπως εκτίμησε ο ερευνητικός όμιλος Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2017-, σε 232.000 που πιστεύει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο Λέν Άντερσον, εκτελεστικός πρόεδρος της Cicero, μιας εταιρείας δημόσιων υποθέσεων που εκπροσωπεί πολλές εταιρείες χρηματοδότησης, συμφώνησε με τα ευρήματα της έρευνας ότι ο αντίκτυπος του Brexit είναι πιθανό να είναι πολύ πιο μετριοπαθής από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ο Άντερσον δήλωσε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις έγιναν από στελέχη σε μια περίοδο πρωτοφανή συναισθηματικής αναταραχής μετά το δημοψήφισμα.

«Έχουν πλέον περάσει από τα πέντε στάδια της θλίψης», δήλωσε στο Reuters.

Ενενήντα επτά από τις εταιρείες που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα πρέπει να μεταφέρουν προσωπικό ή να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του Brexit, αν και μόνο 63 είχαν συγκεκριμένους αριθμούς. Οι υπόλοιπες δήλωσαν ότι δεν θα έχουν αντίκτυπο, ότι ακόμα αποφασίζουν τι θα κάνουν ή αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η HSBC, η οποία δήλωσε δημοσίως ότι μέχρι 1.000 θέσεις εργασίας μπορεί να μεταφερθούν στο Παρίσι, δεν έχει μετακινήσει μέχρι στιγμής κανένα προσωπικό, σύμφωνα με μια πηγή του Reuters στην τράπεζα. Η Royal Bank of Scotland, η οποία αναμένει να μεταφέρει 150 υπαλλήλους στο Άμστερνταμ, δεν έχει μετακινήσει ακόμα κανέναν, δήλωσε μια πηγή από την RBS.

Πολλές άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες ανέφεραν στην έρευνα ότι αν και έχουν μεταφέρει ή μισθώσει ένα μικρό αριθμό προσωπικού στις ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν ως στόχο να μετατοπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες θέσεις εργασίας και θα λαμβάνουν αποφάσεις για την αναδιάταξη του προσωπικού για πολλά χρόνια.

Η Goldman Sachs, η οποία αγόρασε νέο γραφείο στη Φρανκφούρτη και σχεδιάζει να μεταφέρει 500 άτομα στην Ευρώπη, έχει μετακινήσει ή μισθώσει περίπου 100 υπαλλήλους μέχρι σήμερα. Η JPMorgan, η οποία δήλωσε δημοσίως ότι μπορούν να κινηθούν έως και 4.000 θέσεις εργασίας, δήλωσε πρόσφατα σε ένα υπηρεσιακό σημείωμα ότι ζήτησε μόνο σε «αρκετές δωδεκάδες» προσωπικό να κινηθεί.

Οι 134 επιχειρήσεις που απάντησαν στο Reuters για αυτήν την έρευνα – έναντι 119 που απάντησαν τον Μάρτιο και 123 το Σεπτέμβριο του 2017 – απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στη διεθνή χρηματοδότηση.

Οι ερωτηθέντες συμπεριέλαβαν τις 20 επενδυτικές τράπεζες που κέρδισαν τα περισσότερα τέλη από την επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Ορισμένες εταιρείες προέβλεπαν ότι ο αριθμός των κινήσεων εργασίας θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, η Bank of America σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερους από 100 υπαλλήλους στο Παρίσι στις αρχές του επόμενου έτους.

Πολλές εταιρείες δήλωσαν ότι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν μια μεταβατική συμφωνία που έχει ήδη συμφωνηθεί καταρχήν μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, η οποία θα διατηρήσει το σημερινό επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2020.

Μακροπρόθεσμα, βασίζονται σε έναν διεθνώς αποδεκτό τραπεζικό μηχανισμό που θα τους επιτρέπει να διεξάγουν συναλλαγές στην ΕΕ μέσω των υφιστάμενων βάσεων τους στη Βρετανία.

Ο Ρίτσαρντ Σμολ, δικηγόρος οικονομικών ρυθμίσεων στο Addleshaw Goddard, δήλωσε ότι οι εταιρείες πιθανότατα υπερέβαλαν αρχικά και μείωσαν τις εκτιμήσεις τους μετά από πιο προσεκτική εξέταση.

Οι εταιρείες επικεντρώνονται τώρα στη διασφάλιση της ύπαρξης κατάλληλης υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των αδειών και της ακίνητης περιουσίας, ώστε να μπορούν να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους εάν χρειαστεί.

Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ποια θα είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του Brexit.

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει να μετακινήσει κανέναν και όλα εξαρτώνται από το τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ένας διευθυντής σε μια τράπεζα των ΗΠΑ.

«Θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη. Θα μπορούσε να είναι υψηλότερη. Εάν μπορείτε να μου πείτε τι θα συμβεί με τις διαπραγματεύσεις τότε θα μπορέσω να σας δώσω μια ακριβή εκτίμηση για το πόσες θέσεις εργασίας θα μετακινηθούν».

By