Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Reuters: Που «σκοντάφτουν» οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Τα «αγκάθια» με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι αρκετοί ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό παρουσιάζει σε εκτενές δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

«Ένας μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών είναι έτοιμος να ρίξει σημαντικά κεφάλαια σε μια χώρα που επιχειρεί να εξέλθει της κρίσης. Κι όμως οι ξένοι επενδυτές αναρωτιούνται εάν πραγματικά είναι… καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα!», σημειώνει μεταξύ άλλων το πρακτορείο.

Όπως επισημαίνει, οι ανησυχίες για το περιβάλλον σε συνδυασμό με την περιπλοκότητα του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου και την «εχθρική πολιτική ιδεολογία» δημιουργούν πολλά εμπόδια, τα οποία ούτε οι ξένοι επενδυτές που γνωρίζουν κατά τα ελληνικά δρώμενα, δεν μπορούν να καταλάβουν! Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιτυχία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Εδώ και επτά χρόνια, παραμένει «στον αέρα» το αρχικά φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποφέρει παρά μόλις 4,4 δισ. ευρώ έσοδα κι ενώ οι αρχικές προσδοκίες έκαναν λόγο για έσοδα 50 δισ. ευρώ.

Για μια σειρά επενδυτών, υπάρχει η εξής υποψία: «Η Ελλάδα δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει»!

Την ίδια ώρα όμως πολλοί Έλληνες αισθάνονται υποχρεωμένοι να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους και ορισμένες από τις πιο όμορφες ακτές της Ευρώπης από την υπερβολική ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων, ανεξάρτητα από το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να συγκεντρωθούν χρήματα.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα τουριστικών επενδύσεων «που σκοντάφτουν», το Reuters παρουσιάζει τα επενδυτικά σχέδια του ομογενή Μάικ Αγγελιάδη, καθώς και την επένδυση στο Ελληνικό.

Ειδικότερα, ο Μάικ Αγγελιάδης, ο οποίος ασχολείται στη Νέα Υόρκη με την ανάπτυξη ακινήτων, προσπαθεί επί 25 χρόνια να κατασκευάσει ένα γήπεδο γκολφ στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ρόδο.

Πριν από τρία χρόνια κέρδισε σε έναν κρατικό διαγωνισμό για την ανάπτυξη ενός παραθαλάσσιου ακινήτου στο νησί, ωστόσο σύντομα θα ερχόταν αντιμέτωπος με ένα σημαντικό εμπόδιο.

«Ο τότε υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε όλη την περιοχή ως αρχαιολογικό χώρο» δήλωσε ο κ. Αγγελιάδης στο Reuters. Τώρα το σχέδιο της επένδυσης ύψους έως 400 εκατ. ευρώ έχει «παγώσει». «Εξακολουθούμε να περιμένουμε μία απάντηση από το υπουργείο για το τι σκοπεύουν να κάνουν».

By