Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σακελλαρόπουλου: Αυτονόητο καθήκον μου ο αγώνας κατά της ανθρώπινης εκμετάλλευσης

Ως αυτονόητο ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο καθήκον προσδιόρισε την Πέμπτη τον αγώνα κατά της ανθρώπινης εκμετάλλευσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ας σταθεί σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων αφορμή για τη διαρκή επαγρύπνησή και δέσμευσή μας στον αγώνα κατά της απάνθρωπης εκμετάλλευσης.

Θεωρώ αυτονόητο, ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο καθήκον μου να συνδράμω, με όλες μου τις δυνάμεις, σε αυτή την προσπάθεια», είπε η κυρία Σακελλαρόπουλου και έκλεισε την ομιλία της στη Βουλή, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών με μια φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ:

«Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας».

Στην ειδική συνεδρίαση παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αρκετών υπουργών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η εμπορία ανθρώπων, η οποία είναι η τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, δεν είναι ένα μακρινό φαινόμενο.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει την καθολική αναγνώριση και την επίγνωση της βαρύτητάς του, ιδίως τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο μακρινό και εξωτικό, αλλά ότι αγγίζει ανθρώπους δίπλα μας, τους πιο ευάλωτους, αδύναμους και άτυχους από εμάς.

Γυναίκες και μικρά παιδιά, μετανάστες και άποροι, γίνονται καθημερινά αντικείμενα διακίνησης, με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία, την εξώθηση στην παρανομία και κάθε άλλη μορφή εργαλειοποίησης», είπε και υπογράμμισε ότι «η αδιαφορία μας είναι η πιο σκληρή υποκρισία και απαξίωση, όχι μόνο της ζωής των ανθρώπων αυτών, αλλά και της δικής μας ελευθερίας».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών φέρνει στη χώρα μας ακόμη περισσότερους ευάλωτους ανθρώπους, ενώ είναι δύσκολη η διάκριση ανάμεσα στα θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και εκείνα της παράνομης διακίνησης (smuggling).

«Απέναντι στη δήθεν ενσωμάτωση που προσφέρει στους κατατρεγμένους το οργανωμένο έγκλημα, μέσω της στρατολόγησής τους στην παρανομία και την εργασία σε συνθήκες εξαθλίωσης, η Πολιτεία μας οφείλει να προτάξει την προστασία, την περίθαλψη και την αλληλεγγύη προς τα θύματα, καθώς και τη βιώσιμη κοινωνική ενσωμάτωση των πλέον ευάλωτων, όπως οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Πρέπει να καλλιεργήσουμε τη συνείδηση της μηδενικής ανοχής στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εκμετάλλευσης και να εμπλουτίσουμε την πολιτική μας με πολλαπλές συνέργειες σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, αυτοδιοίκησης, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πάντως, ότι το εθνικό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και οδηγίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By