Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Σε ελεύθερη πτώση το 2019 η βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτου

Σε διψήφιο ποσοστό κυμάνθηκε η μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούλιο, που ήταν ο 14ος συνεχόμενος μήνας με πτωτική πορεία για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Το επικείμενο Brexit και οι παγκόσμιες αναταράξεις στον κλάδο του εμπορίου συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία. Τον Ιούλιο μειώθηκε η παραγωγή οχημάτων στη Γηραιά Αλβιόνα κατά 10,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν παραχθεί στη Μεγάλη Βρετανία σχεδόν 775.000 αυτοκίνητα, που συνιστούν μία πτώση της τάξης του 18,9% συγκριτικά με πέρυσι. Όπως αναφέρει ο Βρετανικός Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) σε ανακοίνωσή του, ο εφετινός Ιούλιος ήταν ο 14ος συνεχόμενος μήνας με αρνητικό πρόσημο, όσον αφορά στην παραγωγή αυτοκινήτων στο Νησί.

Ως κύριες αιτίες εντοπίζει ο σύνδεσμος τη συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση στην Ευρώπη και σε σημαντικές αγορές της Ασίας, όμως και η επικείμενη αλλαγή γενιάς ορισμένων σημαντικών μοντέλων συνέβαλε σε πτώση της παραγωγής. Ο πρόεδρος του SMMT, Mike Hawes, δήλωσε ότι «ένας ακόμη μήνας με πισωγυρίσματα για τη βρετανική αυτοκινητοπαραγωγή αποτελεί σοβαρό λόγο για ανησυχία». Ο Hawes τόνισε, ότι ο συγκεκριμένος βρετανικός κλάδος πλήττεται δυνατά από διάφορες παγκόσμιες συγκυρίες και υπογράμμισε, ότι «οι εμπορικές εντάσεις κορυφώνονται, η ζήτηση γίνεται πιο αδύναμη και εμείς παρατηρούμε μεγάλες τεχνολογικές ανακατατάξεις».

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές, αφού οκτώ στα δέκα οχήματα που κατασκευάζονται στη χώρα, προορίζονται για το εξωτερικό. Τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε η παραγωγή αυτοκινήτων με προορισμό το εξωτερικό κατά 14,6% και από την αρχή της χρονιάς κατά περίπου 20%. Την κατάσταση έσωσε έως ένα βαθμό τον Ιούλιο η αυξημένη ζήτηση στην εσωτερική αγορά, που οδήγησε σε μία αύξηση της συγκεκριμένης παραγωγής κατά σχεδόν 10%, όμως και εκεί καταγράφεται το πρώτο επτάμηνο μείωση 13,5%.

Οι Βρετανοί αυτοκινητοκατασκευαστές θεωρούν καταστροφικό το σενάριο ενός άτακτου Brexit και ζητούν από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων για την περίπτωση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. «Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο σήμερα, να διατηρήσουμε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας. Γι αυτό χρειαζόμαστε γρήγορα μία συμφωνία για το Brexit, ώστε να ενεργοποιήσουμε επενδύσεις και να προστατεύσουμε μακροπρόθεσμα τον κλάδο», τόνισε ο Hawes.

Στη Μεγάλη Βρετανία μαίνεται αυτή τη στιγμή ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου του 2019. Η βρετανική αντιπολίτευση προσπαθεί να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, παρά τη διακοπή λειτουργίας του Κοινοβουλίου που επέβαλε αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Η απροσδόκητη κίνηση του Τζόνσον προκάλεσε στη Μεγάλη Βρετανία θύελλα αντιδράσεων, που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By