Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Με τα έως τώρα δεδομένα από σήμερα Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο συντελεστής 23%, εκτός εάν η κυβέρνηση επιλέξει να δώσει νέα παράταση αναζητώντας ισοδύναμα.

fpa_agores_foroi

Το σενάριο της παράτασης φαντάζει ως το πλέον ισχυρό για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση καθώς αύριο λήγει και τυπικά η προηγούμενη παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο που θα ισχύσει.

Με τα έως τώρα δεδομένα από σήμερα ισχύει το ποσοστό 23% ΦΠΑ σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί τα ισοδύναμα.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τρεις συντελεστές ΦΠΑ οι θεσμοί διατύπωσαν ενστάσεις, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν προβλέπει την εφαρμογή διαφορετικών συντελεστών. Επί της ουσίας, η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ

(Visited 1 times, 1 visits today)