Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Σε «μαύρη τρύπα» αδιάκοπης πτώσης το Χρηματιστήριο

Όχι μόνο δεν ήρθε η αντίδραση… αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να ξεφύγει με κανέναν τρόπο από το πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχει εισέλθει το τελευταίο δίμηνο, δοκιμάζοντας αυτήν την ώρα ακόμη και τις 630 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,82% στις 630,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.644,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,20% στις 497,76 μονάδες.

Το ΧΑ δεν μπορεί να εκδηλώσει ούτε την παραμικρή ανοδική αντίδραση, ακόμη και με όλες τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό και δημοσιονομικό επίπεδο να μη δικαιολογούν τη σφοδρότητα της πτώσης.

Μάλιστα, αδύναμο έδειξε να αντιδράσει ακόμη και στην «έξοδο» των ελληνικών τραπεζών από το καθεστώς της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (RD) από τον οίκο Fitch, η οποία ήλθε μετά την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.

Αυτό για την αγορά μάλλον δεν είναι αρκετό, καθώς αναμένει μια πιο ουσιαστική αναβάθμιση. Ο οίκος επισημαίνει ότι μία αναβάθμιση των αξιολογήσεων θα απαιτούσε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά δάνεια καθώς και συνεχιζόμενη βελτίωση του προφίλ των τραπεζών στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης των καταθέσεων και της αποκατάστασης της πρόσβασης στις αγορές.

Το συνεχές σφυροκόπημα του κλάδου προβληματίζει έντονα τραπεζίτες, κυβέρνηση και εποπτική αρχή (ΕΚΤ/SSM), καθώς αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αξιολογηθεί πρόσφατα ως κεφαλαιακά επαρκείς, και μάλιστα με υψηλούς δείκτες, μέσα από μια διαδικασία πολύ αυστηρών παραδοχών στο σενάριο ακραίων συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται και αναμένεται μία δραστική και άμεση λύση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε αυτή θα είναι μία βίαιη «εκκαθάρισή» τους από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά με τα μέσα που διαθέτει, είτε θα πρόκειται για μία λύση που θα ελαφρύνει συνολικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς από το υπερβολικό βάρος των NPLs.

Η αγορά δείχνει πολύ αδύναμη να ανακάμψει, με τον Ν. Καυκά της Merit να επισημαίνει ότι ο γενικός δείκτης έχασε ένα σημαντικό τεχνικό σημείο στήριξης επηρεαζόμενος από την άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο αύξησε και το δικό μας. Βαρύδεικτες μετοχές, όπως ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έχουν παραβιάσει οριακά το εύρος διαπραγμάτευσης εντός του οποίου κινούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Στο ταμπλό τώρα, σήμερα είναι η μέρα των μη τραπεζικών μετοχών να υποκύψουν στους πωλητές, με τη Motor Oil, τον Σαράντη και την ΕΕΕ να καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Άνω του -1% κινείται η πλειονότητα των blue chips, ήτοι οι Τιτάν, Εθνική, Grivalia, Πειραιώς, Eurobank, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχαλκο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Λάμδα, Alpha Bank και ΔΕΗ. Μόνο η ΓΕΚ Τέρνα, στον FTSE 25 είναι στο +1,33%.

By