Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σήμερα ανακοινώνεται η νέα διοίκηση της ΔΕΗ

Με την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην ΔΕΗ, η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα με στέλεχος από την αγορά, θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης για την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που απαιτεί ορατά αποτελέσματα από το πρώτο κιόλας δίμηνο.

Η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα είναι ο κ. Κρίτων –Λεωνίδας Αναβλαβής πρώην διευθύνων σύμβουλος της S&B, θα επιδιώξουν να σταματήσουν τον μεγάλο κατήφορο και να πιάσουν το πρώτο ορόσημο που είναι η λήψη μέτρων εξυγίανσης (έσοδα από ΥΚΩ, αύξηση τιμολογίων, ληξιπρόθεσμες οφειλές, ΑΔΙ) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι τα μέτρα αυτά να εξωραίσουν την εικόνα της ΔΕΗ και να συμβάλλουν σε μια πιο επιεικής μεταχείριση από τους ορκωτούς ελεγκτές της EY, οι οποίοι θα κληθούν να επικυρώσουν με τις παρατηρήσεις τους τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου.

Στα ετήσια αποτελέσματα του 2018 η EY περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην ΔΕΗ, παρουσιάζοντας μια εταιρεία ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα μέτρα που θα ληφθούν να αποτυπωθεί η αλλαγή σελίδας και να φύγει η μεγάλη ανησυχία ότι η εταιρεία χρεοκοπεί.

Το β΄ ορόσημο θα είναι τα τέλη Οκτώβρη όπου θα παρουσιαστεί η τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξειδικεύσει και τα διαρθρωτικά μέτρα.

Πυρήνας του στρατηγικού σχεδιασμού των διαρθρωτικών μέτρων είναι η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο σχεδιασμός της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα και αφού προσληφθεί ξειδικευμένος σύμβουλος.

Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι συζητήσεις με τις τράπεζες που ήδη έχουν ξεκινήσει και οι οποίες έχουν τις δικές τους αγωνίες για την διάσωση της ΔΕΗ. Οι τελευταίες θα χρειαστεί να δώσουν το πράσινο φως στο νέο σχεδιασμό ώστε να προχωρήσει στην συνέχεια η μεταβίβαση των παγίων στο ΔΕΔΔΗΕ.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν μπλοκάρει τα σχέδια της ΔΕΗ για την απορρόφηση της θυγατρικής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» καθώς εταιρείες όπως η ΔΕΗΑΝ και ο ΔΕΔΔΗΕ που αποτελούν τα υγιή κομμάτια της ΔΕΗ, δίνονται ως εγγυήσεις έναντι των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού.

Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί από μερικούς μήνες έως ένα χρόνο.

Η πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά μέτρα ταμειακής ενίσχυσης της ΔΕΗ, το οποίο ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στην βουλή και προβλέπεται να συνδράμει σημαντικά τα οικονομικά της Επιχείρησης.

Έχει μάλιστα αρχίσει να κινητοποιεί μεγάλους παίκτες της αγοράς αφού πρόκειται για μία υποδομή υψίστης σημασίας για την ηλεκτροδότηση της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικείμενη διαδικασία μπαίνει στα ραντάρ κορυφαίων ελλήνων αλλά και διεθνών εταιρειών όπως ευρωπαίων διαχειριστών αλλά και κινεζικών εταιρειών που αναπτύσσουν ήδη δραστηριότητα στην χώρα μας.

Στελέχη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς περιμένουν να ξεδιπλωθεί όλος ο σχεδιασμός και να μπουν στο τραπέζι οι όροι του διαγωνισμού για να διερευνήσουν τι είδους συμμαχίες μπορούν να επιτευχθούν και ποια θα είναι τα πιθανά στρατόπεδα των διεκδικητών.

Σήμερα η καθαρή αξία της θυγατρικής της ΔΕΗ (δίχως τις υποχρεώσεις) υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, εισφέροντας στην επιχείρηση EBITDA 350 εκ. ευρώ.

Μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας εκτιμάται ότι μπορεί να βάλλει στα ταμεία της ΔΕΗ ανάλογα και με το ποσοστό που θα πουληθεί από 700 εκ. έως 1 δισ. ευρώ.

Πέρσι ο ΔΕΔΔΗΕ εμφάνισε έσοδα 890 εκ. ευρώ από 895 εκ. ευρώ το 2017 και καθαρές ζημίες 14,1 εκ. ευρώ από κέρδη 36,7 εκ. ευρώ. Οι ζημιές αποδίδονται στην πρόβλεψη για αποζημιώσεις ύψους 58 εκ. ευρώ λόγω αποχωρήσεων εργαζομένων.

«Με το ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ δεν λύνει το πρόβλημά της, σε δύο χρόνια θα έχει φάει τα έσοδα της πώλησης και θα έχει χάσει ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία” αναφέρει αρμόδια πηγή της επιχείρησης.

Στελέχη εξειδικευμένων συμβούλων που συνδέονται με την επιχείρηση προσθέτουν επίσης ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν καλό «μαξιλάρι» όμως όπως λένε χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ και με δυσκολία θα βγάλει την χρονιά με τους πόρους που θα τις εξασφαλίσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (είσπραξη ΥΚΩ, εξορθολογισμός τιμολογίων) και η εντατικοποίηση της είσπραξης οφειλών.

Εκείνο που όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων καθώς πλέον η εταιρεία παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση των λειτουργικών της αποτελεσμάτων και μεγάλη απόδειξη ήταν τα αρνητικά για πρώτη φορά EBITDA του α΄ τριμήνου που ανήλθαν σε 51,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στα διαρθρωτικά μέτρα θα περιληφθεί η εθελούσια έξοδος εργαζομένων αλλά και η απολιγνιτικοποίηση με το κλείσιμο εργοστασίων της ΔΕΗ.

Tις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι υπάρχουν παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία αν είχαν κλείσει και η επιχείρηση πλήρωνε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα στοίχιζαν φθηνότερα.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το Αμύνταιο και η Καρδιά, μονάδες για τις οποίες η ΕΕ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες της παραπομπής εναντίον της χώρας μας καθώς με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης παρατάθηκε κατά παρέκκλιση η λειτουργία τους από τις 17.500 ώρες στις 32.000.

Πέρα από τη γήρανση των μονάδων, ο υπουργός επισήμανε ότι η πολιτική των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική, είναι μια εξοντωτική πολιτική για τη ΔΕΗ.

«Είναι προφανές ότι η χώρα θα πρέπει να πάει στην εποχή μετά-λιγνίτη. Να πάει σε μία σταδιακή απολιγνιτοποίηση. Το λέω για να μην τρομάξουν και οι άνθρωποι που μας βλέπουν στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στη Μεγαλόπολη.

Δεν μιλάμε για αύριο το πρωί. Προφανώς θα πρέπει να πάμε με προσοχή. Και θα πρέπει να υπάρξει και μια μετάβαση και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε και πόρους από την ΕΕ για αυτή τη μετάβαση» δήλωσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By