Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές εν μέσω πρωτοφανούς πόλωσης

«Θα κυριαρχήσει η κινδυνολογία με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό»

syriza660

Την εκτίμηση ότι η «εκστρατεία φόβου και απειλών θα γίνει μπούμερανγκ» εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε για να αναλύσει τις εξελίξεις μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία. Κοινός παρονομαστής των αναλύσεων που έκαναν τα στελέχη είναι η πεποίθηση των στελεχών ότι δεν θα υπάρξει εκλογή Προέδρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία (απόντος του Αλέξη Τσίπρα) εκτίμησε ότι η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, θα αποτελέσει και τον ισχυρό κρίκο που θα συνδέσει την αποτυχία της εκλογής Προέδρου με την προεκλογική εκστρατεία, ότι δηλαδή «θα κυριαρχήσει η κινδυνολογία με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να παρασυρθεί γιατί έχει την εμπειρία του 2012.

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ. Την Πολιτική Γραμματεία ενημέρωσε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος ενημέρωσε για την επικοινωνία Τσίπρα -Κουβέλη, ενώ νωρίτερα είχε πάρει μέρος την συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει την πλήρη εικόνα για τις επαφές με την ΔΗΜΑΡ.

Τα δύο κόμματα έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συνάντηση μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, οπότε και θα υπάρξει ίσως και μια τελική συζήτηση για την συμμετοχή του Φ. Κουβέλη, βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ζήτημα αυτό υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις και σύμφωνα με κομματικές πηγές η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις δεν θα είναι ιδιαίτερα φιλική με τον χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας, αλλά και με τα πρόσωπα. Πάντως, προς το παρόν η Πολιτική Γραμματεία εκτιμά ότι ακόμη και αν προστεθούν κάποιοι βουλευτές στους 168 που ψήφισαν σήμερα υπέρ του Σταύρου Δήμα, πάλι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180.

Με αφορμή την «υπόθεση Χαϊκάλη», η συζήτηση για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε δυο όψεις. Η πρώτη είναι ότι η υπόθεση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και ότι η Δικαιοσύνη δεν έδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία καθώς όφειλε, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, κάτι που πιθανόν θα έδινε αρκετά στοιχεία για την εν λόγω υπόθεση.
Η δεύτερη όψη της συζήτησης για τους ΑΝΕΛ είναι ότι η ΠΓ σημείωσε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένων των μεγάλων πολιτικών, προγραμματικών και ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των δύο κομμάτων.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να έχει κοινή θέση με τους ΑΝΕΛ στο θέμα εκλογής ΠτΔ, αλλά η θέση αυτή δεν συνιστά γενικευμένη συνεργασία και κυρίως, είναι δημόσια και δεν κινείται στο παρασκήνιο όπως κάνει η κυβέρνηση προσεγγίζοντας βουλευτές άλλων κομμάτων.

Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε και σε πολλά ΜΜΕ με την επισήμανση ότι καλλιεργούν κλίμα υπέρ της εκλογής προέδρου κατασκευάζοντας γεγονότα που ήδη κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω «non paper», όπως για την συνάντηση Τσίπρα -Ιερώνυμου.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, καθώς αναμένεται αύξηση της έντασης ωςτην τρίτη ψηφοφορία. Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την επομένη της τρίτης ψηφοφορίας, στις 30 Δεκεμβρίου ή λίγες ημέρες μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By