Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Σκληρή ανακοίνωση των εφοριακών του ΥΠΟΙΚ: Σας πιστέψαμε, αλλά διαψευστήκαμε

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι εφοριακοί για την διάψευση των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης

ypoikA

Tην έντονη αγανάκτηση τους για τις (ανεκπλήρωτες) προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα καθώς και στελεχών του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν οι εφοριακοί του υπουργείου Οικονομικών, βλέποντας ότι συνεχίζουν να αμείβονται με πενιχρούς μισθούς, την ώρα που καλούνται με υπερωρίες να ελέγξουν υποθέσεις εκατομμυρίων- μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα της λίστας Λαγκάντ- για την τόνωση των εσόδων του κράτους.

«Πιστέψαμε ότι με την εκλογή της νέας Κυβέρνησης το πρόβλημα θα λυνόταν, αλλά δυστυχώς, γρήγορα διαψευστήκαμε» τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τους, ασκώντας, παράλληλα, σκληρή κριτική κατά του Γιάνη Βαρουφάκη για το μέτρο που εξήγγειλε (στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων) αναφορικά με την πρόσληψη φοιτητών, νοικοκυρών και τουριστών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.  

Τονίζοντας, επιπλέον, ότι δεν έχουν καμία «νομική κάλυψη έναντι των ελεγχόμενων που, συχνά, μας μηνύουν, επειδή κάνουμε την δουλειά μας», επισημαίνουν ότι η μόνη σκέψη που έρχεται στο μυαλό τους μετά το πέρας της δουλειάς, είναι «αν τα χρήματα στην τσέπη μας φτάνουν για το εισιτήριο του μετρό και μια τυρόπιτα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση τους έχει ως εξής:

Είμαστε υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών που από την πρώτη ημέρα εργασίας, τον Αύγουστο του 2013, τοποθετηθήκαμε σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» όσον αφορά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κληθήκαμε να ελέγξουμε υποθέσεις εκατομμυρίων, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ. Παρότι η προκήρυξη βάση της οποίας προσληφθήκαμε προϋπέθετε την ύπαρξη αυξημένων τυπικών προσόντων (είμαστε όλοι δικηγόροι και οικονομολόγοι με συναφή προϋπηρεσία ή / και συναφή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών), ο μισθός μας ανέρχεται μόλις στα 720 Ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει καν τις βασικές βιοτικές μας ανάγκες, μιας και από αυτό, συχνά αναγκαζόμαστε να καλύψουμε ακόμα και υπηρεσιακές δαπάνες, αφού δεν προβλέπονται σχετικά κονδύλια.

Ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις επικαλέστηκε την αρχή της ισότητας, σύμφωνα με την οποία: «όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας», ενώ και η Κα. Βαλαβάνη στις προγραμματικές της δηλώσεις ανέφερε ότι: «δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους νεότερους ελεγκτές που σήμερα παίρνουν 750 ευρώ μεικτά το μήνα». Σε δέσμευση για άμεση λύση είχε προβεί και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος σε προεκλογική ομιλία του ανέφερε ότι προτεραιότητά τους είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ότι η μισθολογική ανισότητα που υφίστανται οι νέοι ελεγκτές αποτελεί μέρος αυτής.

Εύλογα, λοιπόν πιστέψαμε ότι με την εκλογή της νέας Κυβέρνησης το πρόβλημα θα λυνόταν, αλλά δυστυχώς, γρήγορα διαψευστήκαμε. Ο κ. Βαρουφάκης αντί να μεριμνήσει για την ενίσχυση του έργου των υπαρχόντων υπαλλήλων του Υπουργείου, με κάθε μέσο και τρόπο, εξαγγέλλει τη στελέχωση «σώματος» από φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες σε περιοχές που ανθεί η φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και έχουν συμβάσεις δύο μηνών.

Ακούμε τις εξαγγελίες για ακόμα ένα νομοσχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, το οποίο θα μας βρει απέναντι σε επιχειρήσεις με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων, με τα νομικά τους τμήματα έτοιμα να μας κολλήσουν σε μια κόλλα χαρτί και απέναντι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, που χρησιμοποιούν κάθε νομικό τερτίπι για να κρύψουν τα εισοδήματα τους και την περιουσία τους, και όλα αυτά με το πλέον δυναμικό κομμάτι των εργαζομένων του Υπουργείου να πληρώνεται με 720 ευρώ, χωρίς νομική κάλυψη έναντι των ελεγχόμενων που, συχνά, μας μηνύουν, επειδή κάνουμε την δουλειά μας, χωρίς πληρωμή των υπερωριών, όταν περνάμε τα απογεύματα μας στο γραφείο, λόγω υποθέσεων που κινδυνεύουν να παραγραφούν και, τελειώνοντας την βάρδια μας, να σκεφτόμαστε αν τα χρήματα στην τσέπη μας φτάνουν για το εισιτήριο του μετρό και μια τυρόπιτα.

Υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Εφοριακών του Υπουργείου Οικονομικών
που διορίσθηκαν με την προκήρυξη 1Κ/2013/ΑΣΕΠ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By