Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Σκρέκας: Η καλή γειτονία Ελλάδας – Τουρκίας περνά μέσα από την οικονομία

«Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας και όλοι οι πολιτικοί των δύο χωρών έχουμε ως αποκλειστικό στόχο την ευημερία των λαών μας»

skrekas

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας τόνισε τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Υποστήριξε πως οι Έλληνες και οι Τούρκοι επιχειρηματίες μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύνοντας τον κύκλο της μεταξύ τους συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο.

Στο Forum, στο οποίο συμμετέχει και ο Τούρκος υπουργός Ανάπτυξης κ. Νιχάτ Ζεΐμπεκτσι, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στην σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στη χώρα μας, λέγοντας πως οι απευθείας διμερείς επαφές γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή μας.

«Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας και όλοι οι πολιτικοί των δύο χωρών έχουμε ως αποκλειστικό στόχο την ευημερία των λαών μας» είπε και σημείωσε πως αυτή η ευημερία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον διασφαλιστεί ένα περιβάλλον σταθερότητας, ηρεμίας, ασφάλειας και ειρήνης, το οποίο επιτυγχάνεται με τον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που διανοίγονται για τους Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες, ενώ υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών στις οποίες εξάγονται ελληνικά προϊόντα.

Αντίστοιχα, είπε, το 2013 οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην ελληνική αγορά κατέλαβαν τη 14η θέση ανάμεσα σε 185 χώρες και τη 2η θέση μετά τη Βουλγαρία ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων.

Επίσης είπε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ έκανε αναφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως είπε, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, κατέληξε, η σύσφιξη των οικονομικών δεσμών θα έχει ως επιπλέον πλεονέκτημα την προώθηση της φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, κάτι που θα είναι προς όφελος τόσο των Ελλήνων όσο και των Τούρκων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By