Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020

Σπίρτζης: Στόχος χρήσιμα έργα για τον ελληνικό λαό

«Σταματάμε την πολιτική των συμβάσεων που κατοχυρώνουν τις ξένες τράπεζες και τους μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους, με συμβάσεις που προτείνουμε εμείς, που κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον και την ελληνική κοινωνία»

spirtzis

«Σταματάμε την πολιτική των συμβάσεων που κατοχυρώνουν τις ξένες τράπεζες και τους μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους, με συμβάσεις που προτείνουμε εμείς, που κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον και την ελληνική κοινωνία» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια συζήτησης της επερώτησης εννέα βουλευτών της Ν.Δ. για τα δημόσια έργα.

Εξάλλου, ο Χρήστος Σπίρτζης απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. επισήμανε: «Παραδώσατε έργα ναρκοθετημένα και υπονομευμένα με χρόνια προβλήματα, με αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική» για να συμπληρώσει ότι η πρόθεση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δώσει λύση στα προβλήματα που εκείνοι δημιούργησαν. Όπως είπε η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας και θα υλοποιήσει χρήσιμα έργα για τον ελληνικό λαό και όχι ώριμα έργα για κάποια συμφέροντα.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο θα φέρει στη Βουλή δύο σχέδια νόμου με στόχο μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την εποπτεία των δημόσιων έργων σε ολόκληρη την χώρα, ένα νέο σύστημα τιμολογίων και προϋπολογισμού των έργων, νέα μητρώα για όλους τους συντελεστές έργων και κοινές προδιαγραφές στα ιδιωτικά και τα δημοσία έργα. Επίσης, όπως ανέφερε θα υπάρξει προώθηση έργων που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο Χρήστος Σπίρτζης δέχτηκε έντονη κριτική από τους κυρίους Κώστα Τζαβάρα, Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργο Σκρέκα σχετικά με το γεγονός ότι ήταν στο ΠΑΣΟΚ και για τις ευθύνες που έχει, λόγω του ότι διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΕ. Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Ήταν τιμή μου που ήμουν στο ΠΑΣΟΚ μέχρι που το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες του» και συμπλήρωσε ότι «δεν είμαι κοινοβουλευτικός, και δεν έχω ασυλία και δεν θέλω να έχω και καμία ασυλία» καθώς, όπως είπε «δεν φοβάμαι για αυτά που κάνω».

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Για «ρυπαρό δέρμα ενός χυδαίου λαϊκισμού που διαφαίνεται μετά το ξεθώριασμα του επιχρυσώματος τέσσερις μήνες μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ., για τα δημόσια έργα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στα θύματα στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών και αναρωτήθηκε αν την κυβέρνηση την απασχολεί πιο πολύ το ζήτημα ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων ή το πως θα κατανεμηθούν τα κέρδη από μια δημοπρασία. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη νομοθεσία για την ανάκληση έργων. Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται ως διώκτης ενός συστήματος διαπλοκής, αλλά μέχρι τώρα το υπηρετεί καθώς όπως είπε «από τις συνεχείς απειλές βλέπω ότι αυτοί οι συνήθεις διαπλεκόμενοι μιντιάρχες αρχίζουν και σας «πάνε» πάρα πολύ».

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα δημιουργικό στον τομέα της διαπραγμάτευσης παρά την ασάφεια και τα τεχνάσματα που, όπως είπε, έχει χρησιμοποιήσει.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Πετράκος σημείωσε ότι απαιτείται θράσος για να εγκαλεί η Ν.Δ. τη σημερινή κυβέρνηση ότι ακυρώνει όσα με πολύ κόπο είχε χτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να γράφει επίσης ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την κατασκευή δημοσίων έργων και υποδομών». Και αναρωτήθηκε τι εμπόδισε τη Ν.Δ. όταν ήταν κυβέρνηση (από το 2004 μέχρι και το 2009 και από το 2011 μέχρι το 2015) να αλλάξει αυτά που λέει σήμερα ότι πρέπει να αλλάξουν.

Επιπλέον, ο Θανάσης Πετράκος αναρωτήθηκε «ποιός ευθύνεται για τις πολιτικές λιτότητας και υποτίμησης και τραγικής μείωσης του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια; Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει; Ποιός ευθύνεται γιατί οι επενδύσεις στη χώρα μας από το 2007 έως το 2014 μειώθηκαν 64%; Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε από το 2004 μέχρι το 2014; Ποιός ευθύνεται που το χρέος εκτοξεύτηκε στο 179% και η ανεργία στο 27%;» Επιπλέον, κάνοντας αναφορά στα εγκαίνια επανεκίνησης οδικών έργων (στις 25 Απριλίου 2013) κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας «έχετε δουλέψει κυριολεκτικά τον ελληνικό λαό με αυτές τις επανεκκινήσεις», καθώς, όπως είπε, «φέρανε ιδιωτικά φορτηγά από όλη την Πελοπόννησο, νοίκιασαν εργάτες για να πουν ότι επανεκκινούν τα έργα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α., Ηλίας Παναγιώταρος σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο όταν φτιάχνονται γέφυρες και δρόμοι, αλλά και όταν θα υπάρχουν προϊόντα τα οποία θα παράγονται και θα εξάγονται μέσω αυτών των δρόμων, των γεφυρών, των λιμανιών κ.λπ. Εξάλλου, κάλεσε την κυβέρνηση αν θέλει να δικαιολογηθεί για αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά και δεν θα κάνει, να ξεκινήσει «από τις ποινικές ευθύνες όλων αυτών των συγκεκριμένων μεγαλοεργολάβων που παίρνουν το βιός του ελληνικού λαού, για τους οποίους κάποιοι συνεχώς κάποιοι κάνουν επερωτήσεις και πάει λέγοντας».

Από το Ποτάμι, ο Κυριάκος Χαρακίδης κάλεσε την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος. Σημείωσε, δε, ότι σε αυτήν θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ο όρος, η αναφορά ότι ξεκινάει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί με αυτό το χρέος, όπως είπε, κανείς δεν πιστεύει και εδώ και έξω ότι μπορεί η Ελλάδα να πάει μπροστά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Βαρδαλής εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θεωρεί ότι τα μεγάλα δημόσια έργα μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των συμβάσεων με στόχο την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον και στο συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν πάρει αυτά τα έργα, κάτι που στην πράξη είναι αδύνατον.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος τόνισε ότι αυτό που θέλουν οι διαπλεκόμενοι είναι αποσταθεροποίηση, θέλουν μια άλλη κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «Τώρα «Στουρνάρα» θα τη λένε;»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επισήμανε ότι η Ελλάδα κρέμεται σε μια κλωστή. Όπως είπε «ευχόμαστε να επικρατήσουν οι ψύχραιμες και οι λογικές απόψεις και να μην πάμε στο γκρεμό, που είναι η καταστροφή».

By