Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα άκρα η κόντρα με την Άγκυρα: Σκληρά μέτρα από το Βερολίνο

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα Άγκυρας-Βερολίνου, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού, του Πέτερ Στόϊντερ.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα σκληρή ταξιδιωτική οδηγία, ενώ λόγω της τεταμένης κατάστασης ο αρμόδιος υπουργός και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διέκοψε τις διακοπές του.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιπαράθεση που μαίνεται την τελευταία περίοδο ανάμεσα στον Βερολίνο και την Αγκυρα. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Γερμανίας να αποσύρει τα γερμανικά στρατεύματα και να μην χρησιμοποιεί πλέον τη βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις της.

Η σύλληψη των ακτιβιστών έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των γερμανικών αρχών. Ο κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε «προφανώς καλά οργανωμένη από πριν» τη σύλληψη Γερμανών ακτιβιστών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η σύλληψή τους είναι «δυσανάλογη και όχι σύμφωνη με το νόμο».

«Για εμάς προτεραιότητα ήταν η αποφυγή της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, θέλουμε να επικεντρωθούμε στον διάλογο. Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή με την Τουρκία και ορισμένες φορές αυτό δεν ήταν εύκολο. Ο Τουρκικής καταγωγής κόσμος που μένει στη Γερμανία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εξελίξεις στην Τουρκία», είπε. Κατά τον ίδιο, η περιπτώσεις των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία «είναι μια απόπειρα να φιμωθούν οι επικριτικές φωνές».

«Χρειαζόμαστε μια νέα κατεύθυνση στην Τουρκική πολιτική», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν στις σχέσεις με την Τουρκία»

Η ταξιδιωτική οδηγία του Βερολίνου

Ειδικότερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους γερμανούς πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο τις πρόσφατες συλλήψεις προσώπων και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση των προξενικών αρχών σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο και προσέθετε:
«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη».

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, την Τετάρτη κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο τούρκος πρέσβης στον οποίο διαμηνύθηκε ότι οι συλλήψεις ακτιβιστών δεν είναι «ούτε κατανοητές, ούτε παραδεκτές».

Στηρίζει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Μέρκελ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε νωρίτερα μέτρα κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην προφυλάκιση ενός Γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στέλνοντας το μήνυμα μιας πιο σκληρής στάσης στον σύμμαχο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ έπειτα από μία κλιμάκωση της έντασης.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ένωσης και κατέστησε σαφές πως το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία. Είπε επίσης πως δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.

Οι συλλήψεις των ακτιβιστών

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο στην Τουρκία διέταξε πριν από μερικές ημέρες την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιντίλ Εζέρ, αλλά κι άλλων πέντε ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Εζέρ έχει συλληφθεί μαζί με δέκα άλλους ακτιβιστές, μεταξύ αυτών ένας γερμανικής κι ένας σουηδικής καταγωγής στις 5 Ιουλίου. Οι συλλήψεις έγιναν ενώ οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο την προφυλάκιση όλων των συλληφθέντων, καθώς θα δικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση τεσσάρων από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι συλλήψεις των ακτιβιστών έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αστυνομίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου

Ανταλλαγή δημοσιογράφου με δύο στρατηγούς πρότεινε ο Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, “λάδι στη φωτιά” βάζει νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στη Γερμανία να ανταλλάξει τον Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτσέλ, που κρατείται από την Άγκυρα με την κατηγορία της τρομοκρατίας, με δύο Τούρκους πρώην στρατηγούς που έχουν ζητήσει άσυλο από το Βερολίνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν έκανε τη πρόταση αυτή πριν μερικές εβδομάδες, όμως το Βερολίνο την απέρριψε. «Προφανώς δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε η πηγή.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό. Ο Γιουτσέλ, που εργάζεται ως ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, συνελήφθη τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της διασποράς προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει επανειλημμένως την απελευθέρωσή του.

By