Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Στα Σκοτεινά – Making Movies (από Θοδωρή Βουρνά) – [Εικόνες-Βίντεο]

Βασισμένη στο γνωστό bedtime stories του Γιώργου Ηλιόπουλου, ανανεωμένη -με νέες αφηγήσεις και νέο casting ηθοποιών- η επιτυχημένη παράσταση «Στα Σκοτεινά – Making Movies» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά επιστρέφει για τρίτη σεζόν στον Τεχνοχώρο Cartel κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20.30 μ.μ.

Λίγα λόγια για την παράσταση “Στα Σκοτεινά – Making Movies”

Σαν μια κάρτα view master

Υπάρχει μια στιγμή λίγο πριν κοιμηθούμε που οι άμυνες, οι αντιστάσεις και όλοι οι μηχανισμοί που έχουμε αναπτύξει καθώς μεγαλώναμε, υποχωρούν… Ανοίγουν οι πόρτες που τόσο καλά, συνειδητά ή όχι, φροντίσαμε να κλειδώσουμε και «αυτό» που πνίγουμε μέσα μας παρουσιάζεται μπροστά μας.

Η παράσταση “Στα Σκοτεινά – Making Movies” είναι μια σειρά από διαδοχικές ιστορίες ανθρώπων που συναντάμε καθημερινά και θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Οι ήρωες, σύγχρονοι άνθρωποι με αγωνίες, όνειρα και ελπίδες, που προσπαθούν, όπως κι εμείς, να επιβιώσουν σε μια πραγματικότητα γεμάτη από κοινωνικές συμβάσεις.  Το έργο προχωράει σαν μια κάρτα view master, έναν χάρτινο δίσκο με τρισδιάστατες φωτογραφίες από πρόσωπα που με το συνεχές πάτημα του κουμπιού μιλούν και αφηγούνται ολόκληρες ιστορίες. Σειρά από πρόσωπα που περιμένουμε να μας μιλήσουν.  Σειρά διαλόγων σ’ ένα ημερολόγιο συναντήσεων, μια σειρά εξομολογήσεων. Μια άσκηση συνειδητοποίησης και κατανόησης, μια διαδρομή προς τα μέσα, μια συνάντηση με το σκοτάδι που θέλει να γίνει φως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο bedtime stories του Γ. Ηλιόπουλου στο οποίο βασίζεται η παράσταση, ένα κείμενο δυνατό, σκληρό, αστείο και αληθινό, έχει ανέβει με επιτυχία στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ταυτότητα της παράστασης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γιώργος Ηλιόπουλος

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνογράφος: Σοφία Λεγάτου

Μουσική: Σωτήρης Καστάνης

Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Τσιρογιάννης

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Λάζαρος Βαρτάνης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Θανάσης Ισιδώρου, Παναγιώτης Νάτσης

 

INFO

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 8:30 μμ

Από 14 Δεκεμβρίου 2016 και για δύο περίπου μήνες

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο
Πληροφορίες θεάτρου:

Τεχνοχώρος CARTEL

Αγ. Άννης & Μικέλη 4 – Βοτανικός, στάση μετρό Ελαιώνας, T. 693-9898.258 (14.00-21.00)

www.facebook.com/staskoteinatheatro/

staskoteinatheatro@gmail.com

www.facebook.com/CartelTexnoxoros/

Κριτικές για την παράσταση :

«Μια εξαιρετική ομάδα, με δυνατούς και αξιόλογους συντελεστές κι ένα κείμενο ακατάλληλο για λιπόψυχους, είναι οι δυο από τους δεκάδες λόγους για να επισκεφθεί κανείς τον τεχνοχώρο στον Ελαιώνα και να παρακολουθήσει αυτές τις καταθέσεις ψυχής.» (Μάνια Βορεάκου, Artic.gr)

«… Η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά – από τις πιο μικρές λεπτομέρειες μέχρι το τελευταίο ζουμ στην κάμερα- και το πολύ δυνατό/σκληρό/αστείο/αληθινό κείμενο του Γιώργου Ηλιόπουλου θα σας χαράξουν την παράσταση για πάντα στη μνήμη σας…» (Βασίλης Νάτσιος, cosmopoliti.gr)

«Η κάμερα συμμετέχει ενεργά στη παράσταση, καθώς με τις κινήσεις τους οι ηθοποιοί-χειριστές τονίζουν, εκεί που πρέπει, το συναίσθημα.» (Μαριαλένα Δογγούρη, thinkingpeople.gr)

«Η σκηνοθεσία ευρηματική και μοντέρνα … μας παραπέμπει στα σκοτεινά δωμάτια του υποσυνείδητου…» (Σταυρούλα Κεντιέ, onlytheater.gr)

«Το πιο ιδιαίτερο απ’ όλα είναι η κάμερα που γυρνά από χέρι σε χέρι … σα να βλέπουμε μια ταινία (making movies)» (Κατερίνα Μπουκάλα, kallitexnes.gr)

«Ένα ξεχωριστό, σπαρταριστό κείμενο […] συμπλέκεται με φρέσκες, ειλικρινείς και ουσιαστικές σκηνοθετικές πρακτικές…» (Κώστας Νταλιάνης – Δημήτρης Σεμερτίδης, alphafreepress.gr)

«….ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση … άψογη υποκριτική των ηθοποιών … ιδιότυπος θεατρικός χώρος Cartel … κλίμα αναζήτησης κι αμφιβολίας … μια σειρά διαθλαστικών εικόνων… η μόνη αλήθεια-η αναζήτηση αυτής» (Νίκος Θ. Παναγιωτάρας, likewoman.gr)

«Ιστορίες που θα μπορούσαμε να τις ζήσουμε … ή που τις έχουμε ήδη ζήσει. Θα πάτε, θα δείτε και θα με θυμηθείτε, πιστέψτε με» (Κώστας Κούλης, noizy.gr)

«Το πανάκριβο υλικό και του κειμένου και των ερμηνειών το διαχειρίζεται με εξαιρετική μαεστρία, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς» (Παναγιώτης Μήλας, catisart.gr)

«…παράσταση με πολλαπλά μηνύματα ζωής… που θα προβληματίσει τον καθένα που θα βρεθεί εκεί. Γιατί λίγο ή πολύ όλοι μας είμαστε «θεατές» της ίδιας μας της ζωής. Αλλά μέχρι πότε;»  (Εβίνα Μαξούρη, evart.gr)

«Στα σκοτεινά Making movies» ανακαλύπτεις την αλήθεια. Δεν είναι εύκολο. Μα είναι λυτρωτικό. … Ένα παιδαγωγικό έργο για ενήλικες…» (Σταυρούλα Ζάμπρα, likewoman.gr)

«Μια τηλεόραση στη μέση της σκηνής «φλυαρεί» το πολυδιάστατο «εγώ» μας, ξεγυμνώνει κάθε σύσπαση του προσώπου των ηρώων… Η κάμερα […] προδίδει τα συναισθήματα τους … Μάτια, χέρια, στήθος, πόδια, είναι ό,τι υπερεκτιμήσαμε υποτιμώντας στους εαυτούς μας» (Χρύσα Λύκου, musiccorner.gr)

«Στα σκοτεινά. Εκεί που κρύβονται τα τραύματα της ψυχής. Εκεί που κλειδώνονται οι φοβίες και τα λάθη […] Τόσο βαθειά βυθίζεται η πένα του συγγραφέα Γιώργου Ηλιόπουλου. Σ’ αυτό το σκότος ανάβει φώτα πορείας ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς» (Κωνσταντίνα Λιβιεράτου, greekaffair.gr)

(Visited 1 times, 1 visits today)