Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναλογική κατανομή προσλήψεων εκπαιδευτικών

Ο νόμος που την ορίζει προσκρούει στα άρθρα της ισότητας και της αξικρατίας

symvoulio-epikrateias

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματική την κατανομή των προσλήψεων των εκπαιδευτικών (60%-40%) που έγινε με το νόμο 3848/2010, καθώς θεωρείσαι ότι προσκρούει στα άρθρα της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχαν προσφύγει 85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι προσελήφθηκαν κατά τον διαγωνισμό του 2008 και όπως τονίζουν θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010-2011, κάτι που δεν έγινε.

Με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έστειλε στο ΣτΕ προδικαστικά ερωτήματα αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε το 2010 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Με το νομοθετικό πλαίσιο καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ΄ Τμήματος του ΣΤΕ με την υπ΄ αριθμ. 1175/2014 απόφασή τους έκριναν ότι ο αναλογικός διορισμός (60%-40%) των εκπαιδευτικών που προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας και παρέπεμψε προς οριστική κρίση το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

By