Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Στίγκλιτς: «Πρόβατο επί σφαγή η Ελλάδα»

Υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία λογική στο τρίτο μνημόνιο ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους πιστωτές της

tzozef stigklits2

 

«Ως πρόβατο επί σφαγή» χαρακτηρίζει ο γνωστός Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς την Ελλάδα σε νέο του άρθρο στους New York Times, προσπαθώντας παράλληλα να εξηγήσει τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Ο ίδιος, ως καλός γνώστης του ελληνικού ζητήματος, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές ευθύνες για να αποδοθούν ενόσω η ελληνική κρίση περνάει στο επόμενο στάδιο.

Τονίζει ωστόσο ότι, έχοντας περάσει την τελευταία εβδομάδα στην Αθήνα και έχοντας συνομιλήσει με απλούς πολίτες, νέους και ηλικιωμένους, καθώς και με νυν και πρώην αξιωματούχους, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από την Ελλάδα και το ευρώ.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία λογική στο τρίτο μνημόνιο ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους πιστωτές της.

Έχοντας επιτελέσει επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, υποστηρίζει πως έχει δει από πρώτο χέρι στην Ανατολική Ασία τις καταστροφικές επιπτώσεις των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν στις χώρες που είχαν στραφεί για βοήθεια στο ΔΝΤ.

Επιπτώσεις, οι οποίες δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της λιτότητας, αλλά και από των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Είτε εφαρμοστεί σωστά είτε όχι το πρόγραμμα, θα οδηγήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα χρέους, όπως συνέβη και με μία παρόμοια προσέγγιση στην Αργεντινή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στίγκλιτς τονίζοντας πως οι μακροοικονομικές πολιτικές που απαιτούνται από την τρόικα θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση την Ελλάδα. Γι” αυτό η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως πρέπει να υπάρξει αυτό που κατ” ευφημισμόν λέγεται «αναδιάρθρωση χρέους» -δηλαδή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μια διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους.