Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

Στην εντατική εισήχθη ο Χέλμουτ Κολ μετά από προγραμματισμένη επέμβαση

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες αφού η κλινική στη Χαϊλεμβέργη, όπου νοσηλεύεται αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός

helmout kol 2

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, αρχιτέκτονας της γερμανικής ενοποίησης, βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε κλινική στη Χαϊδελβέργη, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο, ανέφερε γερμανικό περιοδικό.

Επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του κ. Κολ, το περιοδικό Bunte ανέφερε ότι ο 85χρονος συντηρητικός πολιτικός είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον γοφό στις αρχές Μαΐου και επρόκειτο να πάει σε κέντρο αποκατάστασης στη Βαυαρία στις αρχές Ιουνίου, όμως αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αυτό. Κανείς δεν ήταν διαθέσιμος για άμεσο σχολιασμό από το γραφείο του κ. Κολ και η κλινική στη Χαϊλεμβέργη αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Ο κ. Κολ, ο καγκελάριος που έχει υπηρετήσει τις περισσότερες θητείες μεταπολεμικά στη Γερμανία (1982-1998), ήταν ένας από τους πλέον επιβλητικούς ηγέτες της Ευρώπης το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και εμφανίζεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Στη Γερμανία θεωρείται ως ο πατέρας της ενοποίησης της χώρας. Έχει εργαστεί επίσης για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Κολ έχει προβάλει τα οφέλη μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η πρώην προστατευόμενή του και νυν καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει διαχειριστεί την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Η φήμη του έχει σπιλωθεί από ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης του κόμματός του, της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), το οποίο ήρθε στο φως αφού εγκατέλειψε την εξουσία.

By