Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στην Ουάσιγκτον θα κριθεί η «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα

Στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διενεργηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον θα τεθούν οι βάσεις για συμφωνία των δανειστών επί των βασικών συστατικών της μεταμνημονιακής εποχής: το χρέος και τα πλεονάσματα.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν την κρισιμότητα της Συνόδου του ΔΝΤ, καθώς συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και με την ολοκλήρωση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και θεσμικοί φορείς να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετέχουν σε κρίσιμες διαβουλεύσεις όσον αφορά στην επόμενη ημέρα του προγράμματος.

Στο EuroWorkingGroup που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Washigton Group που συνεδρίασε παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ, αλλά και οι συμβιβασμοί που φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν όλες οι πλευρές προκειμένου να βρεθεί λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μια τέτοια λύση κρίνεται απαραίτητη για την οριστική μετάβαση της χώρας στις αγορές για κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, η οποία αποτελεί κοινό στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων δανειστών. Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι είναι βούληση του Ευρωσυστήματος η Ελλάδα να «πειθαρχηθεί από τις αγορές» και να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα.

Παρότι η γαλλική πρόταση για μείωση των βαρών της Ελλάδας σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι ισχνή φαίνεται πως αποτελεί κοινό τόμο μεταξύ των συνομιλητών, οι δανειστές φαίνεται να ερίζουν στο κατά πόσο πρέπει η μείωση αυτή να είναι αυτόματη ή να υπόκειται σε όρους και προϋποθέσεις.

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και ΔΝΤ συμφωνούν ότι ο γαλλικός μηχανισμός πρέπει να είναι «αυτόματος και ανεξάρτητος» από προϋποθέσεις, καθώς διαφορετικά αποτυγχάνει να εκπληρώσει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας με εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβεκία και Αυστρία, από την άλλη, επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα και, ακόμη και εάν η ανάπτυξη δεν είναι ικανοποιητική, να μην δίνεται ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος εάν δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Από το τραπέζι του «Προκρούστη» δεν εξαιρούνται ούτε οι τράπεζες, καθώς η Εαρινή Σύνοδος συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση των stress tests, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν την ερχόμενη Δευτέρα στους τραπεζίτες. Στις 18 και 19 Απριλίου (Τετάρτη-Πέμπτη) οι διοικήσεις των τραπεζών θα μεταβούν στη Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθούν με την επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας (SSM) Ντανιέλ Νουί προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάντως, οι τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες για «αναίμακτη» δοκιμασία και εκτιμούν ότι καμία τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια. Το ζήτημα αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προϋποθέσεις που θα ζητήσει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και τρεις μήνες πριν τη λήξη του –μια εξέλιξη που θεωρείται «ψήφος εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα στα μάτια των αγορών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By