Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στους πιστωτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ παραμένουν οι «αστερίσκοι» για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης όπως ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης  και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επιμένουν σε μια «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο του 2018 χωρίς νέα μέτρα, μια θέση που επανέλαβαν και την Κυριακή.  Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση.

Θετικά είναι όμως και τα μηνύματα που στέλνουν και οι πιστωτές της χώρας, μηνύματα τα οποία γίνονται αντιληπτά από τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph το οποίο κάνει λόγο για το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ.

Το βλέμμα των Ευρωπαίων δανειστών είναι στραμμένο και στη μεταμνημονιακή εποχή με τον πρόεδρο του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, να δηλώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων στην μεταμνημονιακή εποχή ώστε να μην υπάρξει επιστροφή σε βιώσιμες πολιτικές του παρελθόντος».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί πριν από λίγες ημέρες και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση θέτοντας ως ορόσημο την 21η Ιουνίου.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και όλες οι προσπάθειες από τις ελληνικές Αρχές, να σχεδιάσουμε ένα κατάλληλο μηχανισμό για τη συνέχεια και η στρατηγική ανάπτυξης που ήδη προτείνει η ελληνική κυβέρνηση που έχει ισχυρή και καλή βάση που πάντα μπορούμε να βελτιώσουμε» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους επεσήμανε ότι αυτό θα συζητηθεί στο προσεχές διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, από καμία πλευρά δεν περνά απαρατήρητο ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι αναθεωρημένα προς τα κάτω και ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2017, το πραγματικό ΑΕΠ ουσιαστικά αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν.  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούν ότι οι επενδύσεις αποτελούν το «αντίδοτο» στη μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσα στην επόμενη διετία.

By