Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί: Δέκα χώρες εκφράζουν λύπη για την αποχώρηση των ΗΠΑ

Δέκα ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την λύπη τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την διεθνή συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί.

Και αυτό παρά το γεγονός πως συμμερίζονται τις αμερικανικές ανησυχίες για την Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Λυπούμαστε για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της πρόθεσής της να αποσυρθεί από την Συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της σχετικά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων της συνθήκης εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Γαλλία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Τσεχική Δημοκρατία και την Σουηδία.

«Η Συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια των περασμένων δεκαετιών για την αύξηση της διαφάνειας και της ασφάλειας στην ευρω-ατλαντική ζώνη», αναφέρουν οι υπογράφουσες χώρες, οι οποίες, αφού τονίζουν ότι οι ίδιες θα συνεχίσουν την συμμετοχή τους, υπενθυμίζουν ότι η αποχώρηση τίθεται σε ισχύ έπειτα από παρέλευση έξι μηνών.

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Ρωσία, όπως έχει αποφασισθεί ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να διευθετηθούν τα εκκρεμή θέματα, όπως οι παράνομες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί για τις πτήσεις επάνω από το Καλίνινγκραντ», αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο καλείται η Μόσχα να άρει τις απαγορεύσεις.

Μεταξύ των παραβιάσεων που καταγγέλλει η Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζόναθαν Χόφμαν, αναφέρθηκε στην απαγόρευση στα συμμαχικά αεροσκάφη να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 500 χιλιομέτρων τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Λιθουανία και την Πολωνία, και να περάσουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα ανάμεσα στην Ρωσία και την Γεωργία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χθες την συνθήκη την οποία έχουν υπογράψει 34 χώρες και ετέθη σε ισχύ το 2002, κατηγορώντας την Μόσχα ότι την παραβιάζει. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συνέρχονται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσουν το θέμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By