Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2020

Τα νέα iPhone θα είναι πιο φθηνά… για την Apple

Tο κόστος των υλικών για το iPhone 11 θα είναι μειωμένο κατά 30 με 60 δολάρια σε σχέση με τα τωρινά μοντέλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει και χαμηλότερη τιμή.

Το κόστος κατασκευής του νέου iPhone 11 που θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο η Apple είναι κατά 7% με 12% πιο φθηνό απ’ αυτό της τωρινής γενιάς, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan που αποκάλυψε το AppleInsider. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Forbes, αυτό δεν σημαίνει και φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη JP Morgan το κόστος των υλικών για το iPhone 11 θα είναι μειωμένο κατά 30 με 60 δολάρια. Αν κανείς αναλογιστεί πως το κόστος για το iPhone XS Max, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα της σειράς, φθάνει τα 433 δολάρια τότε γίνεται εμφανές πως δεν πρόκειται για μικρό ποσό.

Γιατί όμως οι τελικοί καταναλωτές δεν θα επωφεληθούν αυτής της μείωσης; Η απάντηση, σύμφωνα με τη JP Morgan, βρίσκεται στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι η Apple θα αξιοποιήσει το μειωμένο κόστος για να απορροφήσει τον κίνδυνο της επιβολής δασμών 10% στα κινεζικά ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes, ακόμη και έτσι η Apple δεν φαίνεται να παίζει δίκαια. Η JP Morgan αναφέρει πως η επιβολή δασμών 10% θα επηρέαζαν αρνητικά τα κέρδη της Apple κατά 8%, αν η εταιρεία επέλεγε να απορροφήσει το έξτρα κόστος. Όμως τα δύο τρίτα των κινητών της Apple πωλούνται εκτός των ΗΠΑ, το οποίο σημαίνει πως η εταιρεία «ακόμη και έτσι θα κέρδιζε συνολικά από το μειωμένο κόστος». Η Apple δεν αναμένεται να μειώσει τις τιμές ακόμη και αν επιβληθούν οι δασμοί.

By