Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα υπερόπλα του Πούτιν και οι φόβοι για νέα κούρσα εξοπλισμών

«Αστραψε και βρόντηξε» ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια ομιλίας του προς το ρωσικό έθνος, καθώς παρουσίασε τα νέα υπερόπλα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ενώ την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πραγματοποίησαν δοκιμές νέων πυρηνικών όπλων, τα οποία αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους αντιπάλους τους.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Ρωσία έχει αναπτύξει μια σειρά πυρηνικών οπλικών συστημάτων τα οποία δεν αναχαιτίζονται από τα αντιπυραυλικά συστήματα που έχουν στην διάθεσή τους οι χώρες του ΝΑΤΟ.

Ετσι, ο Ρώσος πρόεδρος, με την κίνηση του αυτή, έστειλε και μια σαφή προειδοποίηση στις δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πως η… «αρκούδα» βρυχάται ξανά και πλέον, σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών, δεν είναι να… παίζεις μαζί της.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ενέταξαν στο οπλοστάσιό τους έναν πυρηνοκίνητο πύραυλο κρουζ, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο drone και ένα νέο υπερηχητικό βλήμα, προσθέτοντας, μάλιστα ότι η Δύση, με την τακτική των εξοπλισμών απέτυχε να περιορίσει την Ρωσία.

Ενα οπλοστάσιο-φόβητρο

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πύραυλο RS-28 Sarmat, γνωστό κι ως Satan 2, ο οποίος δοκιμάστηκε πριν μερικούς μήνες στο κοσμοδρόμιο Πλεστέρκ, διανύοντας μία απόσταση 3.600 μιλίων πριν χτυπήσει τον στόχο του.

Το υπερόπλο -ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος νέας γενιάς που μπορεί να «χτυπήσει οποιαδήποτε άμυνα» και να εξοντώσει ολόκληρες χώρες- μπορεί να μεταφέρει κεφαλές 40 μεγατόνων που είναι 2.000 πιο ισχυρές από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

Στη συνέχεια παρουσίασε τον νέο διηπειρωτικό πύραυλο «Αβανγκάρντ» που μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της γης. «Ενας πύραυλος που κινείται εναντίον του στόχου του με την ορμή ενός μετεωρίτη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει η Guardian, «ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει ήδη προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με το κατά πόσο βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τις διεθνείς συνθήκες.

Επίσης παρουσιάστηκε το νέο υπερηχητικό οπλικό σύστημα «Κινζάλ», το οποίο διαθέτει ήδη η Ρωσία και βρίσκεται ήδη όπως είπε από 1ης Δεκεμβρίου του 2017 σε ενεργό επιφυλακή στην Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια.

Ο Πούτιν αναφερόμενος στο «Κινζάλ» έδειξε και αντίστοιχο βίντεο, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα υπερηχητικό «αεροπορικό – πυραυλικό σύστημα υψηλής ακριβείας», στο οποίο «τα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά ενός υπερηχητικού αεροσκάφους –φορέα, επιτρέπουν να μεταφέρει πυραύλους στο σημείο που βρίσκεται ο στόχος μέσα σε ελάχιστα λεπτά», όπως και ότι είναι ένα όπλο «ιδανικό» και στην ουσία άτρωτο και θα ήθελαν να το έχουν όλες οι δυτικές χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο drone, σημείωσε ότι έχει διηπειρωτικό βεληνεκές και ότι μπορεί άνετα να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει πολεμικά πλοία και παράκτιους στόχους.

Ηδη χρησιμοποιείται ένα παρόμοιο -αλλά όχι εφάμιλλης τεχνολογίας- αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) που ονομάζεται Rus και το οποίο πριν λίγα χρόνια καταδύθηκε με επιτυχία κάτω από τα 6 χλμ. στον κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό [που είναι πέρα από το μέγιστο βάθος της συντριβής], προκειμένου να σκιαγραφηθούν τα όρια της Αρκτικής υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας.

Οι άνθρωποι του αμερικανικού Πενταγώνου είχαν πει στο παρελθόν ότι το ρωσικό drone έχει ως στόχο να καταστρέψει τις υποθαλάσσιες υποδομές, να διαταράξει την επικοινωνία του Διαδικτύου και να καταστρέψει υποβρύχια καλώδια.

Σε ενεργό δράση το προηγμένο Su-57 Stealth

Τέλος, έγινε και αναφορά στο αεροσκάφος Su-57 της Ρωσίας, ένα πέμπτης γενιάς stealth (αόρατο) μαχητικό αεροσκάφος.

Το Su-57 είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ικανό να υπολογίζει αυτόνομα το πεδίο της μάχης, ενώ διαθέτει κι ένα ενεργό ραδιοεντοπισμένο φάσμα συστοιχιών, το οποίο βοηθά το αεροσκάφος να ανιχνεύει αέρος, έδαφος και ναυτικούς στόχους σε αποστάσεις πολύ πιο μακριά ​από τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα.

Μάλιστα, δύο τέτοια μαχητικά πέταξαν πάνω από τη Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Kαρφιά» Πούτιν για Δύση

«Δεν αποκρύψαμε όπως βλέπετε κανένα από τα σχέδια μας, αλλά μιλούσαμε γι” αυτά ανοιχτά επιδιώκοντας να παρακινήσουμε τους εταίρους μας να συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Επαναλαμβάνω, αυτό έγινε το 2004. Και παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην οικονομία, στα οικονομικά μας ,στην αμυντική βιομηχανία, στον στρατό, η Ρωσία ήταν και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και προσέθεσε: «Τότε στην ουσία κανείς δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί μας, κανείς δεν μας άκουγε. Ακούστε μας λοιπόν τώρα!»

Ο «Τσάρος» είπε ότι η Δύση, παρά τις προσπάθειες που έκανε τα τελευταία 15 χρόνια να περιορίσει την Ρωσία, δεν τα κατάφερε. « Εκείνοι που επί 15 χρόνια προσπαθούν να αναπτύξουν τους εξοπλισμούς τους και να αποκτήσουν θέση υπεροχής έναντι της Ρωσίας, επιβάλλοντας περιορισμούς και κυρώσεις που δεν συμβαδίζουν με τον διεθνές δίκαιο με σκοπό να περιορίσουν την ανάπτυξη της χώρας μας, και στον στρατιωτικό τομέα… δεν τα κατάφεραν!».

Ο ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι η «αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας δεν απειλεί κανέναν,» «ούτε η Ρωσία προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν».

Παράλληλα όμως θεώρησε «χρέος του» να προειδοποιήσει την Δύση, λέγοντας ότι «η Ρωσία θα απαντήσει ακαριαία» σε όποιον επιχειρήσει να επιτεθεί με όποιου είδους πυρηνικά όπλα εναντίον της ίδιας ή των συμμάχων της.

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι συνιστά μια σίγουρη εγγύηση για την ειρήνη στον πλανήτη «επειδή η ισχύς αυτή διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί την στρατηγική ισορροπία και την ισορροπία δυνάμεων σε όλο τον κόσμο».

Επεσήμανε επίσης, ότι η ισχύς αυτή ήταν και παραμένει ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την διεθνή ασφάλεια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έως τις μέρες μας.

Η εποχή των νέων εξοπλισμών

Η Ρωσία είχε προϊδεάσει για την νέα -απείρως πιο επιθετική- κατεύθυνση που ήθελε να πάρει στο ζήτημα των στρατιωτικών εξοπλισμών, όταν πριν μερικούς μήνες είχε διαρρεύσει το τελικό σχέδιο του προγράμματος εξοπλισμών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2018-2027.

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους περίπου 273 δισ. ευρώ (!) για νέο εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου για τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δίνει έμφαση στα συστήματα πυρηνικής αποτροπής, σε οπλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, σε όπλα που βασίζονται σε “νέες φυσικές αρχές” και στην ανάπτυξη δυνάμεων γενικού σκοπού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα λάβει χρηματοδότηση περίπου 273 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού FSB, οι μυστικές υπηρεσίες εξωτερικού SVR και η ρωσική εθνοφρουρά θα λάβουν περισσότερα από 8,2 δισ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Τατιάνα Σέβτσοβα θα διατεθούν άλλα 273 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υποδομών με σκοπό την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας θα εφοδιαστούν με νέα συστήματα αεράμυνας, με αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-90 και T-14 Armata, θωρακισμένα οχήματα Kurganets-25 και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Boomerang.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση του ρωσικού στρατιωτικού δυναμικού στην περιοχή της Αρκτικής, μια από τις στρατηγικές πλέον επιδιώξεις της Μόσχας, με την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 V4 και Tor-M2.

Το πρόγραμμα επεκτείνεται και στην αεροπορία με την προμήθεια νέων μαχητικών πολλαπλού ρόλου Su-30SM και Su-35, Su-57 και MiG-35, τακτικών βομβαρδιστικών Su-34 καθώς και των αναβαθμισμένων στρατηγικών βομβαρδιστικών νέας γενιάς Tu-160M2.

Το ρωσικό πρόγραμμα προβλέπει επίσης τη ναυπήγηση νέων πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και την υλοποίηση του “σχεδίου 955Β” για την ανάπτυξη νέας γενιάς πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τύπου Borei-B εξοπλισμένων με στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους.

Στόχος του Πούτιν να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε, τέλος, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων και να μειώσει στο μισό το «απαράδεκτο» επίπεδο της φτώχειας κατά την εξαετή προεδρική θητεία που αναμένεται ότι θα κερδίσει στις εκλογές της 18ης Μαρτίου.

Ενώ απομένουν κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές ο Πούτιν άρχισε την ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου επιμένοντας στην ανάγκη να βελτιωθεί «η ευημερία» του πληθυσμού και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην υγεία για να αποφευχθεί μια «καθυστέρηση» της Ρωσίας στους τομείς αυτούς, κάτι που είπε πως θεωρεί τον «κύριο εχθρό» του.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη ζωή της χώρας», επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «η ανάπτυξη της ευημερίας έχει ουσιαστική σημασία».

«Οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας έναν από τους στόχους κλειδιά της επόμενης δεκαετίας: να παράσχουμε μια βέβαιη και μακροπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών και να μειώσουμε μέσα σε έξι χρόνια τουλάχιστον στο μισό το ποσοστό της φτώχειας», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο αριθμός των φτωχών στη χώρα μειώθηκε από 42 εκατομμύρια το 2000 σε περίπου 20 εκατομμύρια σήμερα.

Το επίπεδο αυτό αυξήθηκε ωστόσο ξανά στη διάρκεια της τελευταίας προεδρικής θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν (2012-2018) που σηματοδοτήθηκε από οικονομική ύφεση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By