Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Τελεσίγραφο των δανειστών-Σε κρίσιμο σημείο η αξιολόγηση

Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά είναι με την πλάτη στον τοίχο, αφού από την πλευρά τους οι δανειστές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα έχουν έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αν θέλουν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση όλα θα πάνε πίσω.

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση σε μία τελευταία προσπάθεια να μικρύνει έστω και λίγο ο κατάλογος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει προσβλέπει σε νέα συνάντηση (ακόμα και έκτακτο Eurogroup) πριν τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών

Πάντως άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο οποίος επικαλέιται κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και τώρα, ημερομηνία για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών δεν υπάρχει, και σίγουρα δεν αναμένεται να έρθουν Δευτέρα ή Τρίτη. Το κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε στο σταθμό μας ότι γίνονται κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο, που όμως δεν οδήγησαν σε κάποια τηλεδιάσκεψη, όπως αναμενόταν αρχικά να συμβεί το απόγευμα της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή έγινε γνωστό πως οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά στο 2018. Μάλιστα απαιτούν την ψήφιση προληπτικών μέτρων από τη φετινή χρονιά, προκειμένου να εφαρμοστούν σε περίπτωση που πιάσει τους στόχους.

By