Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020

Θεσμοί για συλλογή φόρων: Το 40% των στόχων δεν έχει πιαστεί

Καθυστερήσεις στη συλλογή φόρων και χρεών βλέπουν οι θεσμοί.

Σχεδόν το 40% των στόχων που είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί, σχετικά με τη συλλογή των φόρων και των πορεία των βασικών επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης, δεν έχει πιαστεί. Αυτή την κατάσταση περιγράφει η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενδεικτικά ο στόχος είσπραξης φόρων δεν πιάστηκε πλήρως στο πρώτο τρίμηνο 2019, καθώς εισπράχθηκαν 923 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο των 970 εκατ. ευρώ.

Παρόλο που ο στόχος είσπραξης χρεών από τη μονάδα μεγάλων οφειλετών επετεύχθη μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 (200 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν σε σύγκριση με τα 185 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος), η πραγματική είσπραξη στο ίδιο τρίμηνο του 2018 ήταν σχεδόν 15% υψηλότερη και είχε διαμορφωθεί στα 235,2 εκατ. ευρώ.

«Οι πιθανοί λόγοι για τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη είσπραξη φόρων θα μπορούσαν να αφορούν στην παράταση που χορήγησε το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στους παρακρατηθέντες φόρους εισοδήματος και στις ανακοινώσεις για το νέο καθεστώς δόσεων που εγκρίθηκε στις 15 Μαΐου 2019», τονίζεται στην έκθεση.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η ΑΑΔΕ έπρεπε να είχε προχωρήσει στη συλλογή χρεών που να αντιστοιχούν στο 16,2% των νέων φόρων που δεν πληρώθηκαν μέσα στο έτος. Τελικά εισέπραξε το 15,2%, ήτοι 1% λιγότερους φόρους.

Οι θεσμοί βλέπουν καθυστερήσεις και στους φορολογικούς ελέγχους. Σύμφωνα με την έκθεση στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η ΑΑΔΕ έπρεπε να είχε ελέγξει και ολοκληρώσει το 70% των πρόσφατων υποθέσεων ελέγχου. Αντί αυτού πέτυχε επίδοση μόλις 54,7%.

Τέλος, οι θεσμοί διαπίστωσαν καθυστερήσεις και στην επεξεργασία των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ. Το ποσοστό των αιτήσεων επιστροφής φόρου ΦΠΑ που είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία εντός 90 ημέρες ήταν στο 94,1% του συνόλου, αντί 95% που ήταν ο προκαθορισμένος στόχος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By