Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

Τι ισχύει για ετεροδημότες, κατοίκους εξωτερικού και ενστόλους στις εκλογές

Με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

ekloges 2

Στον τόπο διαμονής τους θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ετεροδημότες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής τους ως τις 31 Οκτωβρίου 2014.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποιεί ότι δεν καταχωρούνται εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους με βάση τις αιτήσεις ετεροδημοτών που υποβλήθηκαν μετά την 31η Οκτωβρίου 2014.

Οι εκλογείς αυτοί, δηλαδή, στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015 θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής τους.

Τονίζεται ακόμη ότι για τους Έλληνες εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, καθώς και για όσους την ημέρα της ψηφοφορίας θα είναι εκτός Ελλάδος, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται.

Επιπλέον, με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποιεί τη δυνατότητα εγγραφής σε ειδικούς καταλόγους όσων εργάζονται σε σώματα ασφαλείας.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και να πληρούνται ειδικά κριτήρια ώστε να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις, στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα, υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές.

Οι καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις βουλευτικές εκλογές στον τόπο όπου υπηρετούν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By