Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τι θα συζητήσει ο Γιούνκερ στην Αθήνα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο αμέσως μετά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «το πιο δύσκολο θέμα» που αντιμετώπισε στην πολιτική του ζωή ήταν η Ελλάδα, «όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη».

Η συγκυρία για την αυριανή επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα είναι διαφορετική. Η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει των μνημονίων, έχοντας, μάλιστα, μόλις χθες «ικανοποιήσει» Βρυξέλλες και εταίρους με τις δημοσιονομικές υπερ-επιδόσεις, κυρίως στο μέτωπο του πλεονάσματος.

Όμως, ο ουρανός δεν είναι ανέφελος. Σκοπιανό, τουρκική προκλητικότητα, ελάφρυνση χρέους, νέες αυξημένες ροές μεταναστών δημιουργούν ένα πλέγμα αρκετά «δύσκολων» θεμάτων τα οποία αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεων του προέδρου της Κομισιόν με τους έλληνες αξιωματούχους, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και αργότερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ έχει αρκετές φορές δηλώσει ότι θέλει τα δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι Βρυξέλλες άνοιξαν στα μέσα του μήνα την «πόρτα» σε Αλβανία και Σκόπια, δίνοντας πράσινο φως για το ξεκίνημα των ενταξιακών διαδικασιών, ενώ εκτιμούν ότι Μαυροβούνιο και Σερβία μπορεί να είναι έτοιμες για ένταξη το 2025.

Η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων αποτελεί ζήτημα, που παρακολουθεί από κοντά η Κομισιόν, ευελπιστώντας σε λύση, όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος προέβλεψε λύση στις επόμενες δύο εβδομάδες. Τον Φεβρουάριο ο Γιούνκερ είχε επισκεφτεί τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ενώ εκεί βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η τουρκική προκλητικότητα απασχολεί επίσης την Κομισιόν. Ο Γιούνκερ έχει καταδικάσει τη στάση και τις ενέργειες Ερντογάν, όπως έκανε, άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο του Μαρτίου. Η έκθεση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ήταν ένα ηχηρό «χαστούκι», διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ έθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Από την άλλη η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία στη διαχείριση του προσφυγικού και η Κομισιόν επιδιώκει τη συνεργασία με την Άγκυρα στο μέτωπο αυτό.

Όσον αφορά στο μέτωπο της οικονομίας ο Γιούνκερ έρχεται στην Αθήνα μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, όπου φάνηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένει μία δύσκολη υπόθεση με τη Γερμανία και το ΔΝΤ να υιοθετούν αντίθετες θέσεις σχετικά με το γαλλικό μηχανισμό.

Από την άλλη η Κομισιόν επιδιώκει να επιστρέψει η Αθήνα στην «κανονικότητα». Το έχει τονίσει επανειλημμένα ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί. Παράλληλα, η Κομισιόν περιμένει ότι το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης θα «απαντά» σε καίρια ζητήματα και μεταρρυθμιστικές αναγκαιότητες και όλοι ευελπιστούν σε μια καλή παρουσίαση την Παρασκευή στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια. Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά δέχεται πιέσεις να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα προαπαιτούμενα που παραμένουν για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Ο Γιούνκερ γνωρίζει τις παραμέτρους και τις δυσκολίες γύρω από το ζήτημα της αναμενόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και δεν θα τις αγνοήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αυριανές συζητήσεις.

By